“Assumiré tots els riscos, i fins i tot els insults que calguin, perquè aquest debat sigui possible” ha afirmat Quim Torra, l’endemà que Pedro Sánchez prengués possessió com a nou president del Govern espanyol. Confia reunir-se aviat amb ell per “asseure’s i negociar”. Ha avançat que li demanarà quin parer té “respecte als drets civils i les llibertats al país” i també què pensa del dret d’autodeterminació de Catalunya. “Potser ha canviat i ara vol assumir riscos”, ha aventurat Torra, que subratlla que “no esperem gestos, esperem solucions”.

En la primera entrevista institucional, a TV3, el president de la Generalitat ha afirmat que vol saber què opina Pedro Sánchez “de tot, quin és el seu projecte per a Catalunya. Això no va de fer un gest aquí”, ha advertit, en recordar que Catalunya viu “un moment d’excepcionalitat”. “Demà em trobaré amb mig govern de la Generalitat a Estremera, i això no podem normalitzar-ho”, ha conclòs, i ha apel·lat a la humanitat dels no independentistes.

Torra ha defensat la pancarta a favor de la llibertat dels presos que han penjat al Palau de la Generalitat: “El mínim que pot fer la institució és penjar un llaç groc a la façana“. Ha confessat que el que més l’ha sobtat des que ha entrat a la política “és aquest punt d’inhumanitat. Pensar que companys, col·legues d’escó, siguin a la presó i que, de sobte, no existeixin ho porto malament”. El president ha conclòs que és un “compromís vital” defensar que els alliberin.

Reunions amb els grups de l’oposició

Torra ha anunciat que a partir d’aquesta setmana començarà a reunir-se amb els grups de l’oposició al Palau de la Generalitat. La primera trobada serà amb la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, de Ciutadans. El president es planteja parlar amb tothom, “per descomptat”, i defensa el diàleg tant a Catalunya com amb l’Estat espanyol.

“Demostrarem que governem per a tothom. Que tinguem una millor educació beneficia tots”, ha remarcat. Ha demanat la implicació de la CUP, de qui no renuncia a tenir el suport per aprovar els pressupostos de l’any que ve. “Jo tinc la CUP a casa, el meu fill la vota”, ha posat com a exemple de la proximitat amb els anticapitalistes.

Fi al 155 i a la intervenció financera

Un cop el nou govern ha pres possessió, Torra ha confirmat que aquest dilluns es posa fi al 155 i també a “la intervenció financera de la Generalitat“. Això inclou algunes mesures de control que es van posar en marxa unes setmanes o mesos abans de l’aplicació del 155.

Sobre les mesures que engegarà el nou executiu, ha confirmat que es tornaran a posar en marxa totes les delegacions catalanes a l’estranger: “Hi tenim tot el dret i les necessitem”, ha subratllat. Ha reiterat que es formarà un grup de treball per recuperar “el contingut de les 16 lleis suspeses pel Tribunal Constitucional. Amb un govern del PSOE a Espanya, entenc que aquestes lleis no seran suspeses”, ha apuntat Torra. “Hem recuperat el govern autonòmic i hem de revertir tot allò que durant el 155 ha perjudicat el poble de Catalunya”.

Presentarà querelles contra els insults

Torra ha condemnat els insults que ha rebut en les darreres setmanes, amb qualificacions de supremacista, racista o, fins i tot, nazi. Ha reiterat que li saben molt greu, perquè ell ve “de la tradició del catalanisme, que és tot el contrari”, ha defensat. “Catalans som tots”, ha subratllat. I ha advertit que presentarà “querelles una darrere l’altra”, perquè assegura que està “fart d’aquests insults”. En concret, ha parlat d’una querella contra Alfonso Guerra, a qui ha demanat “que no insulti mai més cap català dient-li nazi, perquè és el pitjor insult que es pot fer a un català”.