Sense 155 i amb nou govern, ara és hora de posar fil a l’agulla. Aquest dissabte els consellers van prendre possessió dels càrrecs en un acte el Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. I aquest diumenge diversos consellers han fet els seus primers actes oficials. Teresa Jordà, al capdavant de la cartera d’Agricultura, ha inaugurat la posada en reg de l’última fase del Canal Algerri-Balaguer.

El nou conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, s’ha desplaçat fins a Sant Andreu de la Barca per donar suport als professors investigats per la Guàrdia Civil. Ha denunciat que durant el període del 155 s’hagi utilitzat les institucions que no tenen competències educatives per actuar contra l’escola catalana.

Algunes conselleries han fet pública la seva agenda per començar a treballar aquest dilluns. Al llarg de la setmana està previst que els consellers assumeixin els departaments que els pertoquen, amb un intercanvi de carteres serà inusual, amb els anteriors consellers a la presó o a l’estranger. Els consellers tenen previst visitar els seus antecessors a les presons de Madrid o a l’estranger.

Dimarts està prevista una reunió del Consell Executiu i dimecres els consellers es presentaran al Parlament per sotmetre’s a la primera sessió de control.

Els reptes de futur del govern de Quim Torra 

Durant l’acte de presa de pocessió, el president de la Generalitat, Quim Torra, va recordar els dos eixos centrals del seu govern. D’una banda, es vol resposta al referèndum de l’1 d’octubre i treballar perquè Catalunya es converteixi en un estat independent republicà. I, de l’altra, es proposa restituir el govern, cosa que implica que els polítics empresonats  quedin lliures i que puguin tornar els que són a l’estranger.

Tenint en compte tot això, aquest dissabte es va celebrar la primera reunió de l’executiu i es va posar sobre la taula el primer repte del govern: reactivar les 16 lleis que van quedar suspeses pel Tribunal Constitucional com, per exemple, la de canvi climàtic, la de pobresa energètica o la d’igualtat. També té pensat reimpulsar una setantena d’iniciatives legislatives i més de 20 normes de desenvolupament de lleis que estan en vigor.

Tot plegat amb la mà estesa al diàleg. En el discurs de dissabte, el president va interpel·lar directament el nou president espanyol, Pedro Sánchez, i, després, el vicepresident català, Pere Aragonès, va insistir en la necessitat d’obrir una nova etapa de negociacions i un debat de fons per esclarir la qüestió econòmica catalana.

Però aquesta no és l’única feina pendent. El govern també vol restituir tot allò que va caure amb l’aplicació del 155, i en aquest punt també entren les persones destituïdes. A més de l’expresident Carles Puigdemont i dels antics consellers, el 155 també va destituir més de 350 càrrecs i pas a pas s’intentarà restituir-los. De moment, s’han tornat a crear les oficines del vicepresident i del president, càrrec que tornarà a assumir Josep Rius, com va fer en la legislatura anterior. També s’han nomenat els secretaris generals dels departaments, quatre dels quals han estat ratificats.