Sánchez ha promès per la seva “consciència i honor” complir fidelment les obligacions del càrrec de president del Govern espanyol “amb lleialtat al Rei i fer guardar la constitució com a norma fonamental de l’Estat”. Ho ha dit davant del rei, però a la sala també hi havia el seu predecessor, Mariano Rajoy, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, i el president del Senat, Pío García Escudero, així com els presidents del Tribunal Constitucional i del Suprem. La presa de possessió s’ha fet hores després que el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) hagi publicat, aquest dissabte, el nomenament de Pedro Sánchez com a president.

Per aprovar la moció de censura i la investidura, Pedro Sánchez va comptar amb els suports del PSOE, Units Podem, ERC, PNB, PDeCAT, Compromís, Bildu i Nova Canàries. En total, 180 vots a favor per destronar el govern del PP fins ara encapçalat per Mariano Rajoy.

La decisió de presentar una moció de censura contra Rajoy va arribar després que el PP va ser condemnat per la trama Gürtel la setmana passada.