L’acte ha començat a les 11.30 h al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat i el presideix Quim Torra juntament amb la presència del president del Parlament, Roger Torrent.  També s’hi han pogut veure els expresidents Artur Mas, José Montilla i Pasqual Maragall. A diferència de la presa de possessió de Quim Torra, en aquest acte sí que s’ha convidat a tots els grups parlamentaris. Malgrat tot, alguns partits com Ciutadans i el PP han declinat la invitació i no han assistit aquest dissabte al Palau de la Generalitat.

Homenatge als polítics absents

Bona part del protagonisme ha estat per als familiars dels exconsellers empresonats o fora del país, així com la dona del Carles Puigdemont. La primera part de l’acte ha estat tot un homenatge al govern sortint, que té la major part dels consellers empresonats o fora del país. De fet,  un dels primers gestos que ha fet aquest nou govern, com a senyal de la recuperació de les institucions, ha estat  penjar un llaç groc al balcó del Palau de la Generalitat.

De fet, el groc ha estat ben present durant tot l’acte, ja que al Saló de Sant Jordi també hi havia una cadira amb aquest símbol, així com en el Pati dels Tarongers. També s’ha pogut veure molta roba de groc entre els assistents, fins i tot dues conselleres lluïen aquest color.

A diferència de la presa de possessió del Quim Torra, marcat per la sobrietat, aquest acte s’ha volgut fer molt més solemne. Un dels moments més emotius ha estat quan els familiars dels exconsellers  han entrat al Saló Sant Jordi amb un llarg aplaudiment i crits de llibertat. Posteriorment, els familiars de Rull, Turull, Comín i Puig—els quatre consellers que Torra va restituir, però que el Govern espanyol no va permetre nomenar— han llegit les cartes de renúncia que els consellers van fer arribar a Torra per desbloquejar la formació de govern. També ha llegit una carta la parella de l’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, absent per estar empresonada a Soto del Real.

En una cerimònia plena de simbolismes, després de prendre possessió, tots els consellers s’han abraçat amb els familiars presents dels seus antecessors. Ester Capella, consellera de Justícia, i Jordi Puigneró s’han abraçat, en aquest cas, als exconsellers Carles Mundó i Meritxell Borràs, que han estat present al Saló de Sant Jordi aquest dissabte.

Torra reclama a Sánchez parlar de “govern a govern”

En el seu discurs final, el president de la Generalitat Quim Torra ha assegurat que el govern format assumeix el compromís d’avançar cap a la construcció d’un estat independent.  Ha afegit que els membres de l’executiu són deutors dels consellers empresonats o a l’estranger i del mandat de l’1 d’octubre. També ha afirmat que volen ser un govern per a tots els ciutadans de Catalunya i que tenen la intenció de recuperar totes aquelles lleis que el Tribunal Constitucional ha tombat els últims anys.

Una vegada més, Torra ha tornat a insistir en la necessitat del diàleg. Aquesta vegada ha demanat al nou president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que es reuneixin i negociïn de govern a govern. I ha recordat que, aquest dissabte, s’acaba el 155, però ha remarcat que “sense eufòria perquè som lluny d’on voldríem ser”.

Un cop finalitzat l’acte institucional de presa de possessió, el nou Govern de Torra s’ha fet la primera fotografia oficial a la Galeria Gòtica i, tot seguit, estan fent la primera reunió de treball del nou executiu català.

La presa de possessió dels consellers suposa el punt final a l’aplicació de l’article 155. La intervenció del Govern espanyol haurà durat 217 dies, és a dir, més de set mesos.

El Govern espanyol de Mariano Rajoy havia anunciat que, quan s’aixequés el 155, la Generalitat continuaria intervinguda pel que fa a les finances. Però amb el canvi de govern a la Moncloa es desconeix quina serà la decisió de Pedro Sánchez, que també ha pres possessió com a president aquest mateix dissabte.