(ACN/redacció) El Departament de Salut incorporarà 18 higienistes dentals més en 11 centres d’atenció primària (CAP) de Barcelona abans que acabi l’any, de manera que n’hi haurà un total de 34 al sistema sanitari públic present a la ciutat.

Els CAP que han incorporat algun dels 34 higienistes són Maragall, Ciutat Meridiana, Manso, La Pau, Raval Nord, Roquetes, El Carmel, La Mina, Turó – Sant Rafael – Guineueta, Horta i La Marina. A més, s’han creat quatre punts d’atenció odontopediàtrica al Centre d’Atenció Pediàtrica Integral Barcelona Esquerra (CAPIBE), al CAP Casernes, al CAP Maragall i al CAP Ramon Turró i CAP Casc Antic, que cobreixen les quatre AIS. La contractació dels 34 higienistes té un pressupost d’1,37 M € i l’atenció odontopediàtrica arriba als 400.000 euros.

2,58 milions d’euros d’inversió

Més enllà d’aquestes dues incorporacions a la xarxa de salut pública, el Departament de Salut destinarà també 815.000 euros anuals als quatre serveis odontològics municipals per a persones vulnerables que ja existeixen a Barcelona. Aquests punts d’atenció atenen de manera gratuïta persones en situació de vulnerabilitat i han fet més de 39.000 visites. A més, l’Ajuntament manté una partida addicional de 600.000 euros per sufragar els tractaments de pròtesis que queden fora de la llei catalana.

Aquest desplegament suposarà una inversió anual d’uns 2,58 milions euros per a l’atenció a les persones vulnerables. Aquesta contractació s’emmarca en el desplegament de la Llei 12/2020 de l’atenció pública de la salut bucodental, que la conselleria i l’Ajuntament de Barcelona van pactar a la ciutat.

Segons l’última Enquesta de salut de Barcelona, el 10 % de la població que voldria anar al dentista no ho pot fer per motius econòmics.