La mort de George Floyd

a Minnesota ha fet revifar un debat que no és nou a Barcelona. Què cal fer amb l’estàtua de Cristòfor Colom a la ciutat? Als Estats Units, en ciutats com Miami o Boston, manifestants antirracistes han destrossat monuments a aquesta figura i, a Barcelona, ja fa temps que algunes veus demanen que es desmunti de la plaça del Portal de la Pau. Una idea que no convenç l’alcaldessa, Ada Colau.

En una entrevist a RAC1, Colau ha destacat la pertinença del debat. Diu que és convenient i necessari, però també ha apuntat que l’estàtua de Colom “és una icona de la ciutat de Barcelona per bé i per mal”. Per això considera que la millor opció seria deixar-la, però de forma crítica. És a dir, amb una placa o exposició que recordi “la seva realitat, el que suposa i a quina ciutat responia segles enrere”. L’opció es podria acabar executant de diferents maneres i és també, segons Colau, la que troben més interessant “tots els experts que hem consultat fins ara”.

“Barcelona és pionera”

Colau ha explicat que Barcelona va posar en marxa en el mandat anterior jornades de reflexió crítica sobre la presència colonial i esclavista a la ciutat. També analitzaven la relació entre l’art públic, la ciutat, la memòria democràtica i la colonial. Assegura que, en aquest sentit, “Barcelona és pionera” i posa com a exemple la retirada de l’estàtua d’Antonio López.

En aquella ocasió, el monument es va desmuntar però “no vol dir que s’hagi d’actuar de la mateixa manera en totes les estàtues i situacions”, ha afegit. “És un debat que s’està fent des de fa temps que i volem seguir fent comptant amb els col·lectius antirracistes i amb els experts en memòria democràtica”. No només pel que passa als Estats Units, assenyala l’alcaldessa de Barcelona, sinó també pel que passa a Barcelona: “Volem ser ciutat antirracista, però som conscients que ens falta molta feina per fer […] Hi ha racisme a casa nostra, ens travessa a tots perquè són molts segles, i també hi ha racisme institucional”.

Comparteix a: