La inauguració s’ha celebrat aquest divendres a la tarda a la plaça dels Àngels. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit un acte titulat “Ciutats sense por: xarxes globals de refugi i esperança”, en què també han participat l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, i altres batlles de municipis com Nàpols (Itàlia), Grenoble (França) o Valparaíso (Xile). Segons l’organització, més de 500 persones s’han inscrit als 21 tallers i taules temàtiques que es faran aquest dissabte i diumenge a l’edifici central de la Universitat de Barcelona.

L’alcaldessa ha demanat a tots els ajuntaments que “s’uneixin” a crear “una gran xarxa internacional” de ciutats “que no tinguin por”. Segons Colau, la victòria electoral de Trump o el Brexit “són fills de la por”, i “és necessari” que des dels municipis es lluiti contra el canvi climàtic, el masclisme, el racisme, el feixisme i el terrorisme. També ha parlat de la manifestació del 18 de febrer a favor d’acollir refugiats. “Molta gent d’Europa ens ha felicitat”, ha reconegut l’alcaldessa, que ha volgut destacar el paper de “la ciutadania” en l’èxit de la convocatòria. En aquest sentit, ha acusat al govern espanyol de ser “repugnant i vergonyós” per “incomplir” el dret a l’asil.

A la xerrada inaugural l’ha acompanyada la seva homònima madrilenya, Manuela Carmena, que ha aprofitat per felicitar a Colau per la seva gestió en els últims dos anys. “Li tinc molta admiració, i fins i tot me l’estimo” ha dit Carmena. Ha parlat extensament sobre l’amenaça terrorista, i ha destacat que per a ella la millor manera de posar-hi fi “és analitzant i acabant amb totes els guerres del món”. Pel que fa al seu moviment polític ha explicat que, des del seu punt de vista, a través del municipalisme es pot canviar el món. “No som antisistemes“, ha assegurat entre rialles, “volem un sistema millor“.