Nascut l’any 1920 a Barcelona, Francesc Boix va participar en la Guerra Civil Espanyola al bàndol republicà, un conflicte que va documentar amb la seva càmera. Quan s’estava acabant el conflicte, amb 19 anys, va exiliar-se a França, on va ser capturat pels nazis. El van deportar al camp austríac de Mauthausen, i com que tenia coneixements de fotografia, el van destinar al laboratori de fotografia. S’encarregava de revelar els negatius de les fotos que feien les SS a tots els presos, morts, i dels experiments mèdics o les visites d’alts càrrecs nazis. Boix, amb la col·laboració d’altres presos, va aconseguir treure de Mauthausen unes 20.000 fotografies i negatius que va recuperar quan es va alliberar el camp. 
Quan va acabar la II Guerra Mundial, Boix va marxar a París, on va començar a donar a conèixer les fotografies de Mauthausen. Va ser l’únic testimoni català dels judicis de Nuremberg i Dachau. El 1951 va morir a la capital francesa de tuberculosi.
 L’homenatge de l’Amical de Mauthausen a Francec Boix al Museu d’Història de Catalunya forma part dels actes del trasllat de la tomba del fotògraf del cementiri parisenc de Thiais a l’emblemàtic Père-Lachaise, també de la capital francesa. El canvi es farà el 16 de juny per ordre de l’Ajuntament de París i l’Amical de Mauthausen francès, que han volgut reconèixer l’aportació de Boix a la condemna dels crims nazis.