De les 1.449 persones a Espanya havia d’acollir provinents de Turquia i el Pròxim Orient, només n’han arribat 418, mentre que dels 15.888 refugiats que són en camps de països europeus, sobretot de Grècia i Itàlia n’han acollit 886. Per això els representants electes de les diferents ciutats han firmat el manifest, la Declaració de Barcelona: les ciutats davant de la realitat del refugi a l’estat espanyol.

Denuncien que són els municipis els qui s’estan fent càrrec de l’atenció integral de les persones que arriben fugint dels seus països i reclamen que l’estat sigui transparent amb ells perquè no se’ls facilita cap informació. Per això han exigit una reunió amb l’executiu de Mariano Rajoy. “És una falta de respecte flagrant el que estan fent”, ha dit el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens.

Des de l’Ajuntament de Barcelona alerten que “tenim factures per cobrar”, i han recordat que la ciutat destina 1,3 milions d’euros al Pla Nausica, i 1,4 milions més per a l’atenció de les persones refugiades que arriben i que han d’esperar per trobar plaça en un dispositiu estatal. En total 2,7 milions d’euros que l’Ajuntament reclama a l’estat. “Reben fons europeus per assumir el que estem pagant els municipis i destinen els diners a reforçar fronteres i no a atendre les persones”, ha conclòs Asens.

Entre les ciutats que firmen hi ha Madrid, València, Sevilla, la Corunya, Valladolid, Cadis, Castelló de la Plana, Còrdova, Huelva, las Palmas de Gran Canària, Màlaga, Palma de Mallorca i Saragossa. De Catalunya han participat el Prat del Llobregat, Girona, Lleida, Badalona, Berga, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa.