La d’aquest divendres serà la segona vegada que un govern municipal recorre a la qüestió de confiança després que l’executiu de Xavier Trias hi optés per aprovar els comptes de 2014 per falta de suports. Aquest mecanisme legal preveu que, si el ple tomba els comptes, tal com està previst, s’obre un període de 30 dies en què l’oposició pot presentar una moció de censura a l’alcaldessa. Si no ho aconsegueix, esgotat aquest termini de 30 dies, el pressupost inicial del govern quedarà aprovat automàticament. El debat al ple d’aquest divendres culminarà amb una votació nominal, de manera que cada regidor haurà d’expressar el sentit del vot en veu alta.

El projecte inicial del govern de Colau va rebre un primer revés per part de tots els grups de l’oposició en la Comissió d’Economia del mes de novembre. Després d’aquell “no” majoritari, l’alcaldessa va signar un decret per tramitar igualment els comptes i portar-los a votació al ple de desembre vinculats a una qüestió de confiança. Aquest escenari es va voler salvar a partir de les al·legacions que els grups van presentar als comptes, però el rebuig de tota l’oposició al pressupost es va fer evident la setmana passada en una nova votació perduda en una sessió extraordinària de la Comissió d’Economia.

El tramvia i les superilles, a debat

A la part d’impuls i control, el PP demanarà al govern que no prengui cap decisió sobre la connexió del tramvia per la Diagonal fins que el ple no s’hi hagi pronunciat, i CiU farà un prec directe a l’alcaldessa sobre aquesta qüestió. També CiU demanarà consens polític per implantar noves superilles a la ciutat. ERC, per la seva banda, reclamarà al govern que compri La Monumental, i la CUP vol que el ple defensi la crema de fotos del rei com un acte de llibertat d’expressió.

Al ple també es parlarà de BTV. El govern porta a votació la revisió del contracte programa entre l’Ajuntament i Informació i Comunicació de Barcelona SA, la societat privada municipal que gestiona BTV. El govern vol impulsar un canvi de model de gestió per internalitzar 177 treballadors per la via de la subrogació. També es votarà que el Consell d’Administració d’ICB SA passi dels cinc membres actuals a set, de manera que C’s i la CUP hi puguin designar també un representant.