En Comú Podem, insisteix que l'única opció realista d'un referèndum és el que es pactarà amb Madrid un cop Iglesias guanyi les eleccions del 26 de juny. XAVIER DOMENECH, candidat d'En Comú Podem "El referèndum que podem guanyar, que podem aconseguir, que podem construir i que efectivament guanyarem, aconseguirem i construirem és el referèndum que en aquests moments està defensant En Comú Podem. Aquest és el referèndum que hi ha." El Partit Popular ha tornat a qualificar qualsevol proposta de referèndum com política ficció i ha acusat la resta de forces catalanes d'incitar a l'odi amb l'objectiu de treure el PP de les institucions. JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ, candidat del PP "Les agressions que afecten el PP, a les seus, als líders, com Alícia Sánchez Camacho, això és un delicte d'incitació a l'odi." Tot això el mateix dia que Mariano Rajoy ha fet públiques diferents cartes que ha adreçat als espanyols per franges d'edat i una d'especifica per als catalans. Ciutadans ja li ha respost per mitjà de la cap de l'oposició al Parlament, Inés Arrimadas, que li ha dit que quatre anys d'immobilisme no s'arreglen només amb una carta. El PSC, en clau catalana, ha lamentat el doble bloqueig al Parlament i el Congrés. A la Festa de la Rosa de Barbera del Vallès, ha remarcat que els socialistes votaran NO a la qüestió de confiança del president Puigdemont. MERITXELL BATET, candidata del PSC "Hem de dir no al govern de Puigdemont, hem de dir no a aquesta qüestió de confiança que ara ens planteja el senyor Puigdemont, perquè no confiem ni en Mas, ni en Junqueras, ni en Puigdemont, ni amb el govern actual de la Generalitat de Catalunya. Per això hem de dir que no a aquest govern, no al bloqueig i no a la paràlisi." Fora d'aquí, els quatre candidats per Madrid s'han tancat aquesta tarda a preparar el debat televisiu de demà.

En Comú Podem

La formació que encapçala Xavier Domènech manté l’aposta per un referèndum pactat amb l’Estat una vegada Pablo Iglesias assoleixi la presidència del país el 26-J. Des d’un acte al Vendrell (el Baix Penedès), Domènech ha insistit que és l’única opció realista de referèndum.

PP

En un míting a Castelldefels, els populars han assegurat que qualsevol proposta de referèndum és “política ficció”. El candidat, Jorge Fernández Díaz, ha acusat la resta de forces catalanes d’incitar a l’odi amb l’objectiu de derrotar el PP políticament. També  ha posat com a exemples els atacs que han rebut les seus dels populars o l’escridassada a la presidenta del PP i número tres de la llista al Congrés, Alícia Sánchez-Camacho, en una passejada a Vic.

D’altra banda, Mariano Rajoy ha fet públiques les cartes que els populars preveuen enviar en els pròxims dies als electors. Són cartes diferenciades segons qui les reben: joves, adults, majors de 55 anys, o bé als ciutadans que viuen a Catalunya. A aquest darrer grup els recorda que “Catalunya és molt important per a la resta d’Espanya i Europa, i la resta d’Espanya i Europa són molt importants per a Catalunya.” També afegeix que “entén que no tots pensem igual i que sempre estarà de part del diàleg, però mai permetrà que s’incompleixi la llei o que algú intenti subvertir la voluntat democràtica de tots els espanyols.”

Ciutadans

Ciutadans ha reaccionat a les missives de Rajoy. La cap de l’oposició al Parlament, Inés Arrimadas, ha sentenciat  “que quatre anys d’immobilisme no s’arreglen només amb una carta.” Des de Tarragona, Arrimadas també ha dit que “els catalans estan cansats de promeses incomplertes i que Rajoy no entengui que aquí no només s’ha d’aplicar la llei, sinó que s’ha de fer política.”

PSC

En la tradicional Festa de la Rosa, a Barberà del Vallès, el PSC ha lamentat el doble bloqueig al Parlament i al Congrés. La candidata, Meritxell Batet, ha remarcat que els socialistes votaran “no” a la qüestió de confiança del president Puigdemont.