L’Ajuntament de Barcelona vol restringir l’obertura de tanatoris nous a unes zones concretes de la ciutat. Per això, la Comissió de Govern ha aprovat inicialment un pla urbanístic perquè els espais funeraris que es construeixin d’ara endavant s’ubiquin a prop dels cementiris. Concretament, la proposta és que s’ubiquin a 10 minuts caminant respecte a un accés al cementiri. A més, el pla, que encara s’ha d’aprovar definitivament, preveu que els tanatoris tinguin entre dues i sis sales de vetlla.

L’objectiu de la nova mesura és minimitzar l’impacte d’aquests equipaments en el dia a dia de la ciutat i, així, evitar situacions com la que es va viure amb el polèmic tanatori de Sants, on hi havia l’antic Happy Parc, que va despertar el rebuig del veïnat i que s’acabarà inaugurant el 13 de juliol. Un dels últims tanatoris que va autoritzar l’Ajuntament va ser el de Sant Andreu, que s’havia de fer a les casernes i que s’acabarà fent al costat de La Maquinista.

Els punts on podrà haver-hi tanatoris nous

Els indrets on podrà haver-hi tanatoris nous a Barcelona estan ben limitats: a prop dels cementiris, que es troben situats prop de les principals vies d’accés a la ciutat. Això, diu el consistori, permetrà un accés ràpid des de fora i evitarà la circulació de vehicles pel centre de la ciutat.

Per tant, els tanatoris es podran aixecar en zones concretes de:

  • Montjuïc
  • el Poblenou
  • Sant Andreu
  • Horta
  • Sant Gervasi
  • Sarrià
  • les Corts
  • Sants
nous tanatoris barcelona
Foto: Ajuntament de Barcelona

Altres condicions per als tanatoris nous

A banda de les condicions específiques per a la ubicació dels tanatoris, les instal·lacions funeràries que es vulguin aixecar hauran de complir altres requisits: hauran de tenir entre dues i sis sales de vetlla i s’hauran d’ubicar sempre en sòl qualificat com a equipament, en edificis dedicats exclusivament a aquest ús, en parcel·les que tinguin una superfície mínima de 800 m² i amb un sostre màxim de 1.600 m². A més, no podrà haver-hi dos tanatoris a menys de 300 metres entre si.

Ara bé, en espera de l’aprovació definitiva del pla, l’Ajuntament de Barcelona ha prorrogat un any més la suspensió de noves llicències.