"- Venim a demanar entrar a la Fabra i Coats. - La Guàrdia Urbana no ho pot permetre..." Davant la negativa de la Guàrdia Urbana d'obrir-los el pas, els membres de l'Harmonia han intentat entrar a la fàbrica Fabra i Coats, de manera pacífica, amb una clau de la porta principal. "- Ens han canviat el pany aquesta setmana sabent que vindríem, però tenim claus." A partir d'aquest moment, han aparegut una quinzena d'antiavalots de la Guàrdia Urbana. La tensió ha crescut i s'han produït algunes empentes. La crispació, però, no ha anat a més i els centenars de manifestants han celebrat la retirada dels antiavalots. FERRAN VERDAGUER, Federació d'Entitats Ateneu l'Harmonia "Intentem entrar al casal perquè l'hem treballat des de fa temps. I ens donen una resposta repressiva de l'Ajuntament. Amb furgones, antiabalots... Tenim dret a gestionar el casal. 14.25 Avui, per responsabilitat, fem un pas enrere però acabarem entrant!" Les 12 entitats andreuenques que conformen l'Harmonia no entenen que se'ls hagi negat la gestió del casal. Compten amb el suport veïnal. LLUÍS RABELL, president de la FAVB "Són vuit anys de treball de l'Harmonia, que es declari desert el concurs em sembla una excusa de mal pagador." Davant la negativa d'entrar, les activitats previstes s'han traslladat a la plaça de davant de la Fabra i Coats. De manera paral·lela a les activitats de la setmana, aquest dimecres membres de l'Harmonia i entitats veïnals de Sant Andreu es reuniran amb l'alcalde Xavier Trias i el regidor del districte Raimond Blasi per mirar de desencallar la situació.

Les entitats de l’Ateneu l’Harmonia i tots els col·lectius que hi donen suport han recorregut els carrers de Sant Andreu en una cercavila festiva amb centenars de veïns on no han faltat diables, tabalers, bastoners i gegants.

En arribar a la porta de la Fabra i Coats, s’han trobat les portes tancades i una quinzena d’agents de la Guàrdia Urbana que els han barrat el pas. Els han demanat poder accedir al recinte i els han dit que no. També han telefonat directament al mòbil del regidor del districte, Raimon Blasi, però no els ha contestat. Llavors els responsables de l’Ateneu l’Harmonia han intentat obrir la porta més petita d’accés al recinte amb una clau que tenien, però no han pogut. Han arribat a la conclusió que se n’havia canviat el pany.

Els agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra estaven desplegats dins del recinte, però finalment la batalla amb els veïns no ha passat de la porta. S’hi han produït alguns moments de tensió i els antiavalots de la Guàrdia Urbana hi han intervingut. Alguns veïns denuncien que els han colpejat. Finalment, la situació s’ha resolt sense ferits de consideració.

La xocolatada popular, l’espectacle de circ, el concert i el correfoc que s’havia previst fer al Casal de Barri ocupat (i dins del recinte de la Fabra i Coats) s’estan fent avui a la plaça de Can Fabra. Les entitats de l’Ateneu l’Harmonia havien programat tot un seguit d’activitats fins a l’1 de juny al Casal de Barri, que ara traslladaran a altres espais de la zona. Moltes seran davant mateix de Can Fabra, però les de demà no, perquè, en ser jornada electoral no els han donat permís.

El conflicte amb el districte de Sant Andreu

El conflicte entre el districte de Sant Andreu i la Federació d’Entitats de l’Ateneu l’Harmonia ve de lluny. Des que es va projectar el nou Casal de Barri dins de l’antic recinte industrial de la Fabra i Coats, aquestes entitats, que havien lluitat per aconseguir que es fes el casal, comptaven que acabarien encarregant-se directament de la gestió. L’anterior govern municipal es va comprometre a una “gestió cívica” del nou casal, com la que ja funciona en 31 centres cívics o culturals de la ciutat, i en principi l’executiu de Xavier Trias va mantenir-ne el compromís.

Per formalitzar-ne l’encàrrec, fa uns mesos el districte de Sant Andreu va convocar un concurs públic per a la gestió del nou Casal de Barri. S’hi van presentar l’Ateneu l’Harmonia i una agrupació d’entitats de fora de Sant Andreu, però els seus projectes es van puntuar amb un 4,8 i un 2,9, respectivament. En el plec de condicions, el districte de Sant Andreu va establir que només encarregaria la gestió a projectes amb una puntuació de set com a mínim, així que el concurs va quedar desert. Les entitats de l’Harmonia volen presentar-hi al·legacions la setmana vinent i també preveuen lliurar tota la documentació a la Fiscalia perquè hi investigui possibles irregularitats.

Mentrestant, el districte va decidir obrir la setmana passada el Casal de Barri, de moment gestionat directament amb personal municipal. El consistori va anunciar que hi tindrien la seu 19 entitats, de Sant Andreu i d’altres barris, algunes de les quals han començat a fer servir els espais com a magatzem de material. Davant la convocatòria dels actes d’avui per part de l’Ateneu l’Harmonia, tot el recinte de la Fabra i Coats ha quedat tancat durant tot el cap de setmana. Tant la Fàbrica de Creació com altres entitats que hi tenien activitats previstes les han traslladat a altres indrets.

El districte no descarta convocar més endavant un altre concurs en què puguin participar altres entitats i empreses, però argumenta que calia obrir el Casal de Barri com abans millor i per això ho ha fet directament. Les entitats de l’Ateneu l’Harmonia volen evitar que el casal acabi gestionat per una empresa privada i en reivindiquen la cogestió participativa, que funciona, per exemple, a les Cotxeres de Sants, la Farinera del Clot o la Casa Orlandai. També prenen com a model Can Batlló, que els veïns van ocupar en part fa dos anys i per a la qual han arribat a un acord de gestió.