En una compareixença al Parlament, Forcadell ha defensat que “no ens doblegarem davant la voluntat censora” i ha lamentat que “la jornada d’avui no s’hauria d’haver produït mai”. Simó ha remarcat que “la inviolabilitat és una garantia i no un privilegi” i a lamentat que les seves declaracions “són una anomalia”.

Uns 2.000 ciutadans, segons la Guàrdia Urbana, i nombrosos càrrecs electes, encapçalats pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’han aplegat a les portes del TSJC per donar escalf a Forcadell i Simó: “Estem en una situació de país que cal que el poble doni suport als seus representants perquè és una qüestió de democràcia”, ha afirmat un manifestant. Els concentrats les han rebut amb crits com “No esteu soles” i “Ni un pas enrere”. Durant tot el recorregut que han fet, tant d’anada com de tornada, entre el Parlament i el tribunal (al passeig de Lluís Companys) també s’han sentit lemes com “Fora, fora, fora la justícia espanyola”.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha declarat només durant 20 minuts davant del jutge i, en sortir, ha dit que “ha anat bé”. La brevetat de la declaració ha permès avançar la de la secretària primera de la Mesa, Anna Simó, que havia de declarar a les 11 del matí. La declaració de Simó també ha estat curta, de només 20 minuts. Totes dues ja havien anunciat que només respondrien les preguntes del seu advocat.

Segons fonts judicials, Forcadell i Simó, investigades per prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional, han demanat a la magistrada Maria Eugènia Alegret i a la fiscalia empara per garantir el principi d’inviolabilitat que, remarquen, els atorga la seva condició de diputades del Parlament.

Les dues han sortit juntes del TSJC i han tornat a rebre el suport tant dels càrrecs públics com dels ciutadans que hi havia concentrats des de primera hora. Divendres, 12 de maig, hauran de comparèixer el vicepresident primer de la cambra, Lluís M. Corominas, i la secretària quarta, Ramona Barrufet. El darrer investigat a declarar serà Joan Josep Nuet, el 12 de juny.