Davant de més de 2.000 persones, Oriol Junqueras ha explicat la seva fórmula per maximitzar els resultats independentistes en unes futures eleccions plebiscitàries que espera que es convoquin aviat. Diu que no es pot perdre cap vot i sumar els indecisos. I davant del mateix president de la Generalitat, que avui ha dit que venia a escoltar i anotar idees, ha deixat clar que no se sumarà a la proposta de llista única que demana Artur Mas. Junqueras ha apel·lat a la unitat en la diversitat i per això ha proposat diverses llistes que comparteixin part del nom i un punt destacat i inequívoc per a la independència. A més, també preveu que les candidatures independentistes celebrin alguns actes de campanya conjunts i que es comprometin a incloure persones de la societat civil. Però marcant distància amb el full de ruta de Mas, el president d'Esquerra creu que les candidatures han de parlar de tot, incloent-hi el model social de país i la corrupció. En cas que guanyés el "sí", Junqueras creu que s'hauria de crear un govern de concentració que s'encarregaria de fer un procés constituent i crear estructures d'estat. Amb aquesta conferència, que Junqueras ha fet dret i sense fulls com és de costum, ha donat resposta a la proposta de Mas.

Oriol Junqueras s’ha mostrat satisfet de l’evolució de l’independentisme, “mai no havíem estat tants, mai no havíem arribat tants junts”, però aviat ha començat a reivindicar la diversitat de perfils. Especialment quan ha demanat que hi hagi un mandat democràtic “aviat” que es tradueixi en un govern unit en la diversitat: “La unitat és valuosa quan és diversa.” El president d’ERC ha dit que el govern que surti de les eleccions haurà de prendre decisions molt rellevants i haurà “d’exercir com un govern que actua com un estat independent”.

El president d’ERC considera que la diversitat de candidatures afavoriria el vot independentista i ha afirmat que és rellevant que les formacions polítiques tinguin posicions diverses sobre economia, societat o serveis socials: “Seria una traïció als nostres ciutadans i a les esperances de la gent del país que deixéssim les banderes de la justícia social o la lluita contra la pobresa en mans d’aquells que no volen la independència del nostre país.”

A banda de voler marcar perfil en l’aspecte més social, Junqueras ha abanderat la lluita contra la corrupció, de la qual ha dit que afebleix des del punt de vista moral i de perspectiva econòmica.“La independència ha de ser indestriable del compromís amb un país del tot just i més net”, ha assegurat, abans de demanar que els imputats per corrupció hagin de respondre amb el propi patrimoni.

Una llista paraigua

El pla inicial de Junqueras difereix del que va presentar fa una setmana el president de la Generalitat, Artur Mas. El republicà diu que amb llistes separades tothom podrà trobar millor els seus referents culturals, socials i econòmics que els facin sentir còmodes. Ha proposat que diverses candidatures comparteixin part del nom, que portin punts comuns al programa electoral i que puguin compartir actes conjunts de campanya. I que en cas de guanyar formin un govern de la màxima unitat possible en la diversitat. Junqueras creu que la unitat de tots és més valuosa que la unitat d’uns quants i que aquesta fórmula podria generar majories més àmplies. “El futur dels nostres fills estarà millor en les seves mans que no en les d’un estat que no ens estima”, ha conclòs.