L’Ajuntament de Barcelona anuncia una nova bonificació de la taxa de residus, d’un 10 %, per als establiments comercials que apostin per eliminar o reduir el plàstic d’un sol ús. Uns beneficis fiscals impulsats des del Compromís Barcelona Plàstic Zero, que es poden afegir als ja existents per les bones pràctiques en sostenibilitat.

La idea és potenciar iniciatives que ja han anat apareixent, com ara la de la peixateria del Mercat de les Corts que fa servir carmanyoles per vendre el peix i convidar més negocis a afegir-se’n. “S’obre la porta a introduir més bones pràctiques a la ciutat en un futur. Hi ha molt espai per recórrer”, afirma Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Qui i com es pot beneficiar de les bonificacions?

Qui es vulgui beneficiar dels 10 % de descompte en la taxa de residus, haurà de justificar que compleix uns requisits, en funció del tipus de negoci o entitat que sigui. L‘Ajuntament validarà aquestes bones pràctiques anualment. Els requisits són:

  • Els comerços d’alimentació, productes de neteja i higiene personal que venguin, com a mínim, un terç dels seus productes a granel sense plàstic d’un sol ús o en envasos reutilitzables a l’establiment.
  • Carnisseries, cansaladeries i peixateries, així com serveis de plats preparats o menjar preparat que venguin els productes en envasos reutilitzables de l’establiment o bé en carmanyoles de la clientela.
  • Establiments de restauració que compleixin mínim amb un d’aquests tres requisits: emprar envasos retornables en mínim un terç de les begudes que venguin per emportar o consumir al local i facilitar que la clientela es pugui endur el menjar sobrant en envasos retornables.
  • Establiments hotelers: se’ls apliquen els tres punts de la restauració i, a més, puntua si als banys aposten per dosificadors o envasos reutilitzables per als productes d’higiene i al servei de restauració no fan servir productes envasats monodosi (sucre, mantega…).
  • Altres establiments comercials que evitin el plàstics d’un sol ús.
  • Residències de gent gran o escoles bressol que facin servir un mínim d’un terç de bolquers reutilitzables.
  • Altres accions voluntàries que es puguin justificar.

Barcelona es postula per al certificat de Residu Zero

La nova bonificació s’ha presentat en una nova sessió del Compromís Barcelona Zero, dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. A l’acte s’ha fet balanç de les accions impulsades durant l’any, amb prop de 200 iniciatives encarades a reduir el plàstic en el comerç, promoure els envasos retornables i el consum d’aigua sense envasar, així com treballar la conscienciació ciutadana sobre la importància de reduir els residus plàstics.

Amb tot plegat sobre la taula i les bonificacions anunciades, l’Ajuntament de Barcelona s’ha presentat juntament amb la ciutat alemanya de Munic, candidatura a la certificació de ciutats i pobles Residu Zero. Un estàndard europeu que reconeix la feina de cara a fomentar el residu zero i potenciar l’economia circular. “Volem ser de les primeres ciutats en assolir aquest compromís, que ens obliga a eliminar els residus els propers cinc anys, a través de la reducció i la reutilització”, afegeix Badia.