El Nadal del 2020, la Montse Millan, propietària de la parada La Barqueta, del Mercat de les Corts, va repartir carmanyoles a les seves clientes amb un objectiu: que les fessin servir per la compra setmanal a la peixateria. Així va començar un camí que ha culminat enguany en la concessió del reconeixement “Bones idees per canviar el món 2021”. Aquest premi, atorgat per la xarxa Barcelona + Sostenible, valora les pràctiques cap a una ciutat eficient, productiva i d’emissió zero.

Calen més lleis per avançar cap al residu zero?
Conversa amb Sebastià Sansó, director de Residus i Educació Ambiental de les Balears, impulsor d’una llei pionera en l’àmbit europeu

En el cas de La Barqueta, les bones pràctiques han suposat un canvi de tot l’embalatge dels productes. A les carmanyoles s’hi han de sumar altres productes com sobres de paper amb una part transparent que van directament al congelador o capses de cartró, així com bosses compostables. Millan explica que “l’acollida dels clients ha estat molt bona”, perquè ara la majoria miren de recordar de dur la carmanyola. En aquest sentit, una clienta, Concepció Núñez, assegura que li sembla “molt bé” perquè “tot el que és plàstic d’un sol ús ha de desaparèixer”.

Un 98 % de peix de proximitat

Els embalatges més sostenibles se sumen a la venda de peix de proximitat i el trasllat sense intermediaris del producte fins al mercat. Els pescadors que subministren el gènere a la parada practiquen la pesca sostenible. La xarxa “Barcelona+Sostenible” planteja 10 objectius del compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022.