contenidors nous

Els índex de la recollida selectiva a Barcelona continuen creixent, però ho fan molt lentament. Segons l’Informe de residus de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) del 2021, ha arribat al 39,2 %, una xifra lleugerament per sobre de la del 2020, que va ser del 38,6 %, però “força lluny” encara de l’objectiu del 50 % que marca la Unió Europea per a l’any 2025, com ha reconegut Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica i vicepresident d’Ecologia de l’AMB. L’objectiu pel 2035, assolir el 65 %, és també ara per ara improbable.

Badia, però, no tira la tovallola. Assegura que “el repte que marca Europa es pot assumir”, i posa d’exemple el barri de Sant Andreu del Palomar, on la recollida selectiva ha passat del 38 % a un 80 % gràcies a la introducció del sistema porta a porta el maig del 2021. L’altre punt de la ciutat on més es recicla és Sarrià, que es troba al llindar del 50 %, el que marcava Brussel·les pel 2020, i on també es fa la recollida porta a porta.

Només set municipis metropolitans compleixen l’objectiu europeu

Barcelona no és l’única ciutat de l’àrea metropolitana que no compleix amb els objectius de la UE. De fet, només hi ha set municipis que amb el 55 % de reciclatge de residus marcats pel 2025: Begues, Castellbisbal, Pallejà, el Papiol, Sant Just Desvern, Torrelles de Llobregat i Tiana. Aquest últim, Tiana, és el que encapçala el rànquing, amb un 80,9 %.

A aquests set municipis, cal sumar-hi Sant Cugat del Vallès (50,3 %) que assoleix l’objectiu europeu del 50 % marcat pel 2020.

L’arribada de turistes dispara els residus

Pel que fa a les dades d’aquest 2022, l’Ajuntament ha notat un augment significatiu dels residus a Ciutat Vella, l’Eixample i alguns barris de Gràcia, on hi ha més activitat econòmica i més presència de turistes. Aquest repunt s’ha notat a partir de Setmana Santa i suposa un increment d’entre el 10 i el 20 %, segons la zona.

Creixen especialment els residus de paper i cartró, el plàstic i, en menor mesura, també la resta. En el cas del paper i el cartró, Badia ha qualificat aquest creixement com a “mai vist”. Tant és així que, a l’Eixample, ara han de recollir els contenidors del paper dos cops al dia, en lloc d’una sola vegada, tal com es feia fins ara.