Els grups de BComú i ERC a l’Ajuntament de Barcelona han registrat la petició d’un ple extraordinari per exigir al Govern espanyol en funcions que s’apliqui la regulació dels lloguers que preveu la llei d’habitatge. Les portaveus Janet Sanz (BComú) i Elisenda Alamany (ERC) han acusat la ministra de Transports i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, de bloquejar la llei.

Per això, els dos partits reclamen a l’alcalde, Jaume Collboni, que exerceixi lideratge perquè es pugui aplicar a Barcelona la contenció de preus del lloguer. El text que es portarà a votació (el ple encara no té data) exigeix al ministeri publicar de forma immediata la llista de municipis que són zones de mercat tens, entre els quals hi ha Barcelona, i que es pugui fer servir l’índex de preus que va fer la Generalitat per regular ja els lloguers.

Exigències a l’alcalde

Janet Sanz ha reclamat al govern de Collboni que es planti davant “el bloqueig” de la ministra i “que es posi al costat de la ciutadania exigint que tot això es faci ja”, sense esperar la configuració d’un nou govern a l’estat. Des d’ERC, Elisenda Alamany ha demanat blindar la regulació dels lloguers “perquè ningú no se senti expulsat de la seva ciutat”. “Que Collboni faci sentir la seva veu davant la ministra del seu partit”, ha afegit.

Collboni, a favor d’accelerar l’aplicació de la llei

La convocatòria del ple extraordinari l’ha de fer l’alcalde, que aquest divendres ha expressat el suport a la petició de BComú i ERC. Collboni ha dit que no coneix el detall de la proposta, però que la voluntat és accelerar la posada en vigor de la llei per aplicar la regulació del lloguer a Barcelona “estarem a favor”. L’alcalde ha dit que l’habitatge és “el problema número u a la ciutat” i que “és urgent aplicar mesures de contenció a la pujada de preu del lloguer”.

En aquest sentit, ha destacat la signatura del decret per declarar Barcelona zona de mercat d’habitatge tens —gest que va rebre crítiques d’alguns partits i entitats— i els solars que va posar a disposició de la Generalitat per fer habitatge protegit. “Anem per feina i prenem decisions”, ha dit Collboni.