L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha signat aquest dijous el decret per declarar Barcelona àrea de mercat d’habitatge tensionat. Les crítiques, però, no s’han fet esperar pel fet que és la Generalitat i no l’Ajuntament qui té les competències de definir les àrees tensionades. Amb aquest decret, però, es mostra la conformitat del consistori amb la tramitació que ja ha començat el govern català i que ha de permetre limitar el preu dels lloguers a la ciutat.

Un decret sense efecte

La regidora de Barcelona en Comú Lucía Martín, que va ser responsable de les polítiques d’habitatge durant el govern d’Ada Colau, ha afirmat en una piulada que aquesta mesura “no té cap efecte per fixar un límit als lloguers a Barcelona” i ha acusat a Collboni de “fer teatre” i d’haver signat “un decret buit”.

“Serveix de ben poc. Es presenta com una mesura executiva quan en realitat no té cap capacitat de ser executiva”, ha sentenciat Martín a betevé. L’exregidora d’Habitatge ha demanat serietat i ha instat el nou govern municipal a tenir un paper actiu un cop els topalls s’hagin aplicat. Reclama a l’alcalde Collboni que n’informi a la ciutadania i prepari sancions per als casos d’incompliment.

També el regidor d’ERC Jordi Coronas ha dit que la declaració “només és fum” i ho argumenta en un fil de piulades: “La llei aprovada al Congrés de Diputats no preveu que siguin les ciutats les que declarin les àrees tenses, sinó el govern de Catalunya”. De fet, la Generalitat ja va començar els tràmits per declarar Barcelona i 139 municipis més com a zona d’habitatge tensionat tot just fa una setmana.

Crítica del Sindicat de Llogateres

També entitats en defensa del dret a l’habitatge han criticat la signatura del decret. “‘Fake news’!”, han exclamat en una piulada des del compte del Sindicat de Llogateres. En aquest cas, a més, critiquen que Jaume Collboni hagi anunciat que flexibilitzarà la reserva del 30 % de les noves construccions per a habitatge social i li demanen que es regulin els lloguers de temporada.