La situació econòmica continua sent el principal maldecap dels barcelonins. Més d'un 60% creu que la situació és dolenta o molt dolenta, un percentatge que triplica el dels qui en fan una valoració bona o molt bona. Les perspectives de futur, però, segueixen millorant, més d'un 45 per cent considera que la situació serà més bona, vuit punts més que en el baròmetre de juny. El problema més greu, en general, que detecten els ciutadans a Barcelona és l'atur i les condicions laborals, seguit de la inseguretat, que escala una posició. Pel que fa a les preocupacions personals l'atur també se situa en el primer lloc, seguit dels problemes econòmics i les prestacions i ajuts. Pel que fa als temes d'actualitat, sis de cada 10 barcelonins no tenen coneixement que s'estigui celebrant el Tricentenari. I dels que sí que ho tenen present, tres de cada quatre no saben quins actes hi ha programats. Entre els esdeveniments coneguts destaca, per sobre de tots, El Born Centre Cultural. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "A més a més aquesta enquesta el que ens diu és que molta gent que no hi ha anat hi vol anar el proper any, per tant des d'aquest punt de vista, des del que és l'interès ciutadà per conèixer una infraestructura cultural de primer ordre com és el Born Centre Cultural. El que és el conjunt d'actes, que un 50% de la població els conegui jo crec que és espectacular". Pel que fa a una possible ampliació d'horaris dels transports en casos d'esdeveniments especials, com els partits de futbol, més d'un 88 per cent hi està a favor i un 81 per cent també veu amb bon ulls habilitar aparcaments temporals i busos llançadora. En cas d'ampliació de l'horari, i quasi un 60 per cent de barcelonins creuen que el cost s'ha de sufragar entre l'Ajuntament i els organitzadors.

La crisi, principal maldecap dels barcelonins

La situació econòmica continua sent el principal motiu de preocupació dels ciutadans barcelonins. L’atur i les condicions de treball són el problema més greu a Barcelona, seguit per la inseguretat, els problemes econòmics, els aspectes econòmics i la neteja, que ocupa la cinquena posició.

La preocupació per l’atur i les condicions de treball es disparen durant el segon semestre de 2008 (18,8%), i arriben al seu màxim el primer semestre de 2013 (33,8%). La dada del Baròmetre actual confirma l’atur i les condicions de treball com a principal preocupació dels barcelonins, amb una lleugera davallada de 2,5 punts respecte a la xifra de fa sis mesos. La inseguretat es manté en el segon lloc (8,4%), molt lluny del màxim històric el segon semestre de 2009 quan, amb un 19,6%, era la màxima preocupació dels barcelonins per damunt de la crisi econòmica.

Els problemes econòmics (7,8%), els aspectes polítics (6,4%) i la neteja (4,4%) són percebuts pels barcelonins en aquesta escala, seguit de les infraestructures i comunicacions (4,4%) i la pobresa (3,8%). En vuitè lloc hi ha la preocupació per l’impacte del turisme, que es dobla passant de l’1,6% al 3,1%.

Barcelona ha millorat l’últim any i la gestió de Trias aprova

El Baròmetre semestral també pregunta als enquestats sobre quina percepció tenen de l’evolució de la ciutat en l’últim any. El 44,1% dels entrevistats consideren que la ciutat ha millorat. Pel que fa a la gestió, el 45% dels enquestats la valoren com a molt bona o bona, el 26% considera que ha estat normal i el 24% considera que ha estat dolenta.

Desconeixement dels actes del Tricentenari

D’entre totes les dades relacionades amb l’actualitat que es poden extreure del Baròmetre en sorprèn una: un 55,9% dels barcelonins afirmen desconèixer que a Barcelona s’estigui celebrant el Tricentenari. Entre els que sí que ho saben, tres de cada quatre desconeixen els actes que hi ha programats. La majoria dels enquestats que coneixen els actes del Tricentenari destaquen El Born Centre Cultural com a motor de la commemoració. Des de la seva obertura, un 33,6% de barcelonins han visitat El Born Centre Cultural, tot i que encara són majoria (65,9%) els que no ho han fet. D’aquests, el 64,7%  mostren interès per visitar l’espai durant el 2014. Un 92% dels ciutadans que han visitat l’espai l’aprova, mentre que només un 3,3% el suspèn.