Segons ha informat l’agència EFE, divendres passat van visitar el centre durant quatre hores els titulars del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre; el d’instrucció número 17, Fernando Luis Criado, i el fiscal especialitzat en estrangeria, Fernando Rodríguez Rey. Els magistrats van comentar amb els interns el funcionament diari del CIE i els incidents que s’hi han produït darrerament: el mes passat s’hi va suïcidar un intern i la unitat d’antiavalots de la Policia Nacional hi va entrar el 31 de desembre, en una intervenció que els interns denuncien que els va provocar ferides greus.

Per evitar que aquests fets es tornin a produir, un cop més, els jutges ordenaran algunes modificacions en el funcionament del recinte i en les rutines dels professionals que hi treballen. També plantejaran algunes millores a les instal·lacions. El juny passat, els jutges encarregats del control del CIE ja van dictar una interlocutòria que ordenava que les ONG tinguessin accés diari al recinte i que facilitava les condicions d’entrada d’advocats que no haguessin estat designats pels interns.

Divendres passat, sis diputats d’ERC, ICV-EUiA i la CUP van entrar al CIE per entrevistar-se breument amb alguns interns fent-se passar per familiars seus. La Delegació del Govern a Catalunya va explicar que tots els grups parlamentaris interessats a accedir al CIE de Barcelona poden sumar-se a la visita institucional que preparen les comissions d’Interior del Congrés i el Senat.

De la seva banda, l’alcalde de Barcelona va enviar també divendres una carta a la delegada del Govern, María de los Llanos de Luna, en què s’oferia com a mediador en el conflicte obert al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. L’alcalde entén que l’Ajuntament de Barcelona, tot i que no hi té competències, no se’n pot desentendre i vol participar, en coordinació amb la resta d’administracions, en el replantejament “sobre si un centre com aquest té sentit”. Els activistes pro drets humans que ahir mateix es van manifestar a les portes del CIE fa temps que en demanen el tancament. Trias té en compte la possibilitat que es mantingui, però ofereix la col·laboració de l’Ajuntament perquè es gestioni d’una altra manera i els fets denunciats no es tornin a produir.