Ni la falta de suports estables al plenari ni la qüestió de confiança a què es va sotmetre l'alcalde a finals de l'any passat per poder aprovar el pressupost semblen passar factura al govern municipal. La majoria dels ciutadans li mantenen la confiança i n'aproven la gestió. Els que la valoren com a bona o molt bona pugen en el darrer baròmetre fins al 45%, encara lluny, però dels valors assolits a l'inici de mandat. Els que la veuen normal es mantenen en un percentatge similar a l'última enquesta i, per contra, els que valoren la gestió com a dolenta o molt dolenta baixen un punt i mig, la xifra més baixa des de 2004 i del que va de mandat. Ara bé, el govern sí que pateix desgast i notable és en la intenció de vot. Convergència i Unió tornaria a guanyar les eleccions, però amb menys força del que ho va fer el 2011 i deu punts per sota de l'enquesta de fa dos anys. En segona posició repeteix per tercer cop Esquerra, amb un percentatge inferior al d'últimes onades. Iniciativa s'imposa al tercer lloc amb un 6,9, molt per davant del PSC que, amb un 5,1, trenca la remuntada de l'últim baròmetre i torna a baixar. El PP davalla de nou amb un percentatge ínfim. De fet, per primera vegada en aquesta enquesta, dues forces ara fora de l'Ajuntament, la CUP, però sobretot Ciutadans, superen els populars en intenció de vot. El govern treu importància a la caiguda i diu que en global les xifres són positives. Assenyala que gairebé tots els partits baixen, sobretot els que governen. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Tots els partits polítics, i més els que governem, tenim un cert desgast. Si tu compares amb qualsevol altra enquesta de qualsevol altre partit que estigui al govern, que nosaltres estiguem al doble gairebé del segon partit, crec que es dóna en molts pocs casos". Pel que fa a la puntuació de líders, l'alcalde es manté ancorat a l'aprovat just, un 5,1. El segueixen Jordi Portabella i Ricard Gomà, que freguen el 5. Jordi Martí, del PSC, encara desconegut per la majoria, puja una dècima i Alberto Fernández s'enfonsa per sota del 3.

La CUP, que en el baròmetre anterior només obtenia el suport del 0,9% de l’electorat, segons aquesta enquesta entraria a l’Ajuntament amb un 3,3%, per sobre del PP, que obtindria l’1,6% dels vots. Ciutadans també supera els populars i aconsegueix l’1,9% dels vots, quatre dècimes per sobre de l’enquesta anterior. CiU nota un desgast respecte del baròmetre anterior. En l’enquesta de juny els convergents sortien reforçats dels resultats de les eleccions autonòmiques de 2012. Ara tornen a baixar i del 18% passen al 13,7%. El PSC també baixa un punt i ERC modera l’ascens i del 10% que registrava en l’enquesta del juny ara passa al 7,5%.

El que no ha variat gaire respecte de l’última enquesta municipal és la puntuació i el coneixement dels líders polítics. L’únic que aprova és Xavier Trias, que ho fa amb un 5,1, nota que es manté en els tres últims baròmetres. El líder més castigat és Alberto Fernández Díaz, amb un 2,9. Ricard Gomà i Jordi Portabella treuen un 4,5 i Jordi Martí, un 4,3. Pel que fa al grau de coneixement per part de la població, els qui obtenen un percentatge més alt són Xavier Trias, Alberto Fernández Díaz i Jordi Portabella.

Barcelona ha millorat l’últim any i la gestió de Trias aprova

El Baròmetre semestral també pregunta als enquestats sobre quina percepció tenen de l’evolució de la ciutat en l’últim any. El 44,1% dels entrevistats consideren que la ciutat ha millorat. Pel que fa a la gestió, el 45% dels enquestats la valoren com a molt bona o bona, el 26% considera que ha estat normal i el 24% considera que ha estat dolenta.

La crisi, principal maldecap dels barcelonins

La situació econòmica continua sent el principal motiu de preocupació dels ciutadans barcelonins. L’atur i les condicions de treball són el problema més greu a Barcelona, seguit per la inseguretat, els problemes econòmics, els aspectes econòmics i la neteja, que ocupa la cinquena posició.

Desconeixement dels actes del Tricentenari

D’entre totes les dades relacionades amb l’actualitat que es poden extreure del Baròmetre en sorprèn una: un 60% dels barcelonins afirmen que desconeixen que a Barcelona s’estigui celebrant el Tricentenari. Entre els qui sí que ho saben, tres de cada quatre desconeixen els actes que hi ha programats.