La independència de Catalunya és la segona preocupació dels espanyols, segons el baròmetre d’opinió del CIS del mes d’octubre.  El 29 % dels enquestats asseguren que és una de les seves majors inquietuds. Una dada que s’ha disparat respecte al mes anterior, quan el percentatge era només  del 7,8 %. Tot i això, la primera preocupació continua sent l’atur (el citen un 66,2 % dels enquestats). Queden enrere inquietuds com la corrupció i el frau, el terrorisme internacional o els problemes econòmics. Es tracta del primer baròmetre que es fa després del referèndum de l’1-O i les enquestes es van realitzar entre els dies 2 i 11 d’octubre. Per tant, es va fer abans de l’aplicació de l’article 155 i la dissolució del Parlament.

El baròmetre d’opinió manté el PP com a primer partit amb una estimació de vot del 28 % i 3,8 punts per sobre del PSOE, que es queda en un 24,2 %. Mentre els dos partits majoritaris baixen unes dècimes, Ciutadans experimenta un augment de tres punts, respecte a fa tres mesos i l’estimació de vot és del 17,5 %. El CIS també confirma la forta davallada d’Units Podem, que passa d’un 20,3 a un 18,5 %. Tot i això, el líder més ben valorat és Alberto Garzón, amb una nota de 3,85 punts. El segueix de prop Albert Rivera, amb un 3,75, i el líder del PSOE Pedro Sánchez, amb 3,61 punts. El president Mariano Rajoy rep una qualificació de 3,02 punts. El pitjor valorat és  Pablo Iglesias, que obté una nota de 2,67.

Pel que fa als membres del Govern espanyol, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, continua sent la més valorada pels ciutadans i aconsegueix una nota de 3,69. El pitjor és el ministre d’Indústria, que desbanca el que fins ara ocupava l’última posició, el titular d’Hisenda Cristóbal Montoro.