“Som en una situació d’emergència nacional”, ha descrit Puigdemont des de Brussel·les, en una entrevista a Catalunya Ràdio amb els quatre consellers que l’acompanyen: Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret. “Sense democràcia ni llibertat no podem fer cap combat”. Per això, el president ha apostat per fer un front comú el 21-D, “una llista de país amplíssima, amb tot el govern, totes les sensibilitats, des del PDeCAT fins a la CUP i els comuns” per “no posar-ho fàcil” a l’Estat espanyol.

Crec que no tenim alternativa a anar tots plegats. Hi ha gent a la presó, d’altres lluny de casa, hi ha professors que han de declarar… Què més ens fa falta per veure que ara és el moment de fer el que molta gent demana?”, s’ha preguntat Puigdemont. I ha afegit una demanda al Govern espanyol: “Li hem d’exigir si respectarà el resultat de les urnes el 21-D. Si guanya el front contra el 155, ho respectarà?

Puigdemont ha negat que els membres del govern que van decidir marxar a Brussel·les ho hagin fet per eludir la justícia: “Hem anat voluntàriament a la justícia belga”, ha subratllat. “Al final, aquesta és una causa de drets humans. Per damunt de la independència, hi ha la democràcia”. I ha alertat que “tot això acabarà als tribunals internacionals. Tenim dret a anar-hi i hi anirem. No serà la primera vegada que Espanya passi vergonya davant els tribunals internacionals”.

Els cinc membres del govern, destituïts pel 155, són conscients que poden acabar a la presó si finalment els extradeixen. “Però això no només no acaba res, sinó que complica i agreuja molt les coses”, ha afirmat Puigdemont.

“En cap cas no ens podem permetre que l’accés a la independència o a la república es faci per una via que no sigui la democràtica. Van enganyar quan van dir que sense violència es podia parlar de tot”, ha advertit el president des de Brussel·les. I ha lamentat que “davant no hi tenim el Regne Unit, no hi tenim el govern més democràtic del món”.

Els consellers de Cultura, Lluís Puig; de Salut, Toni Comín; d’Ensenyament, Clara Ponsatí; i d’Agricultura, Meritxell Serret, també han intervingut a l’entrevista. Han denunciat l’ofensiva de l’estat i el silenci d’Europa i també han obert la porta a ser a Catalunya el 21 de desembre.