“Catalunya és l’únic territori de la UE al qual s’ha negat la llei suprema per la qual els ciutadans van votar”. Aquesta és la frase amb què Puigdemont inicia l’article publicat aquest dilluns, en què denuncia els empresonaments del vicepresident i set consellers del govern català i dels líders de l’ANC i Òmnium, i posa en dubte el desenvolupament d’un judici just i independent a Espanya en el context d’una gran pressió mediàtica i política.

“Fins i tot en el pla procedimental, el cas conté tantes irregularitats que es fa difícil creure que els acusats puguin confiar en qualsevol garantia formal“, afegeix Puigdemont, que reclama que es respectin els drets fonamentals, inclosos en els tractats internacionals.

Des de Brussel·les, Puigdemont assenyala que “dos anys després d’haver guanyat unes eleccions estem acusats de sedició, conspiració i rebel·lió per complir un programa electoral que no hem amagat mai”, i alerta que la demanda de 30 anys de presó que tenen sobre la taula és una petició equiparable a les de terrorisme i assassinat.

El president català, destituït pel govern Rajoy, escriu que “continuaran denunciant al món les serioses deficiències democràtiques” que hi ha a Espanya (en posa com a exemple la clausura de webs del referèndum sense autorització o els arrestos sense ordre judicial) i afirma amb fermesa que “defensarem els nostres drets fins al final. Perquè ens hi juguem molt més que el nostre futur personal: hi ha en joc la democràcia“.

L’article també es fa ressò dels efectes del discurs de l’odi contra Catalunya, que en algunes mobilitzacions favorables a la unitat d’Espanya ha conduït a demandes de presó i execució per als polítics catalans.