Una plaça, una rambla, un passeig i fins i tot una estàtua. Tots dedicats al general Prim i Prats. Massa reconeixement, segons Esquerra Republicana, per al militar que va ordenar el bombardeig de la ciutat durant la revolta de la Jamància, al segle XIX. Per això han demanat a l'Ajuntament que substitueixi els noms d'aquests llocs pels d'altres personalitats. El consistori ho portarà a debat a la propera Ponència de Nomenclator, l'òrgan que decideix sobre aquestes qüestions. Però no prometen res. JAUME CIURANA, regidor de cultura "Hem d'evitar repetir noms en la mesura que es vagin posant. I si s'escau i no genera problemes per les persones empadronades i els comerços que hi estan establerts, mirar si algun d'aquests noms es pot canviar. Però això no és una prioritat." El de Prim no és un cas aïllat. A Barcelona hi ha 117 noms duplicats, una desena de triplicats i un cas excepcional, el de Santa Eulàlia, que apareix fins a set vegades al nomenclàtor. Per contra, hi ha personalitats, que encara no tenen aquest reconeixement. "La Ponència de Nomenclàtor de Barcelona ha aprovat noms de carrers que ara mateix es troben en llista d'espera. Alguns són personatges il·lustres a qui costa trobar un lloc que s'adeqüi a la seva persona. Noms com, per exemple, Salvador Dalí, Joan Pau II o Joan Antoni Samaranch." Més enllà de les connotacions històriques, les reiteracions de noms poden ser un problema per als qui no coneixen bé la ciutat. Tot i que els taxistes no ho veuen com un problema. RAMON PERSON, taxista "El problema és quan ve gent forastera que no sap si és un passatge o un carrer. Llavors toca anar al passatge i al carrer." Un canvi de nom no és habitual a la ciutat. Ara bé, hi ha alguns antecedents. La plaça de Josep Puig i Cadafalch s'anomenava abans d'aixecar-hi les columnes plaça del Marquès de la Foronda.

Serà la primera vegada que es debatrà aquest tema a la ciutat de Barcelona i, si escau, s’arribarà a un acord per evitar les duplicacions en els noms dels carrers, d’ara endavant. La decisió arriba després d’una petició del Grup Municipal UxB a la Comissió de Cultura d’aquest dimarts.

Segons Jordi Portabella, president del Grup Municipal d’UxB, és “una exageració que una persona tingui tres o quatre carrers en el nomenclàtor”, més si es té en compte “la dificultat d’introduir nous noms aprovats a la ciutat de Barcelona”. Portabella ho ha dit en referència a Joan Prim i Prats, que té quatre carrers que li fan referència: la rambla de Prim, la plaça de Prim, el passatge de Prim (Sant Martí)  i el carrer de Los Castillejos (Horta-Guinardó i l’Eixample), en referència al títol que ostenta Prim com a marquès de Castillejos.

Per als barcelonins el general és una figura controvertida, ja que és l’encarregat de decretar la cessió de la Ciutadella a Barcelona amb la condició expressa de fer-hi un jardí públic però, a la vegada, va bombardejar la ciutat entre el 6 de setembre i el 18 de novembre de 1843.

Jesús Portavella, membre de la Ponència de Nomenclàtor i expert en onomàstica, explica que hi ha “una llarga llista de noms aprovats, tant d’homes com de dones, que mereixen un espai a la ciutat”. Per citar-ne alguns, el cirurgià Moisès Broggi, Salvador Dalí, Joan Pau II o l’expresident del COI Joan Antoni Samaranch encara esperen carrer.

La gran problemàtica, però, és que hi ha carrers amb més de 2.000 persones empadronades, i modificar-ne el nom no sempre és ben rebut pels veïns. De fet, en el cas concret del general Prim, Ciurana ha afirmat que “hi ha 6.000 persones empadronades entre aquests tres espais”.

Set carrers amb el nom de Santa Eulàlia

Tot i així, aquesta qüestió no afecta només el general Prim i, segons Portavella, el fet de “posar el títol en un carrer i el nom del personatge en un altre és un cas força habitual“. De fet, la ciutat té 4.483 noms de carrers i, d’aquests, n’hi ha 129 que estan repetits: hi ha 117 casos de noms duplicats, 11 de triplicats i un que està repetit set vegades, el cas de Santa Eulàlia, la copatrona de la ciutat. N’hi ha dos a Ciutat Vella (baixada de Santa Eulàlia i carrer de l’Arc de Santa Eulàlia), un a Gràcia (carrer de Santa Eulàlia), dos a Sarrià – Sant Gervasi (carrer Nou de Santa Eulàlia i passeig de Santa Eulàlia) i dos a Nou Barris (plaça de Santa Eulàlia i passatge de Santa Eulàlia).

No és l’únic personatge religiós amb forta presència en el nomenclàtor: el fundador de l’ordre franciscana, Sant Francesc, i el predicador jesuïta Sant Felip Neri tenen tres espais amb el seu nom. També estan triplicats els espais que fan referència al poeta Joan Maragall i els que es dediquen a l’industrial Eusebi Güell i a la seva filla, Mercedes Güell; els propietaris de terrenys, també són molt corrents al nomenclàtor, com ho demostren els espais que fan referència a Feliu Casanova, Josep Llobera i Casimir de Gomis.