Brussel·les, París, Londres, Berlín, Ginebra, Roma i Washington. Són les set capitals que tornaran a tenir una delegació del govern de la Generalitat. Totes, excepte la de Brussel·les, havien quedat clausurades arran de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Ara l’executiu les recupera per donar embranzida a l’acció exterior, amb tres objectius: “representació, presència i influència”, segons ha afirmat el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall.

També ha avançat que ja estan en marxa els tràmits per crear una delegació dels països nòrdics, amb seu a Estocolm. I en les properes setmanes i mesos la intenció és ampliar la xarxa fins superar la desena d’oficines a l’estranger. “Pas a pas, però sense parar”, ha subratllat Maragall, que avança que d’aquí a mig any hi haurà més delegacions “de les que hi havia el 27 d’octubre, quan en van tancar sis”.

L’exconsellera Meritxell Serret serà la nova delegada del govern a la Unió Europea. La resta de delegacions, en la majoria dels casos, les tornaran a ocupar els qui ja ostentaven aquests càrrecs.

El comissionat del 155

Entre altres nomenaments que ha fet el govern aquest dimarts, hi ha el de Pau Villòria, nou comissionat per al desplegament de l’autogovern, el que es coneix com a comissionat del 155. La seva tasca consistirà a “fer un inventari de les conseqüències del 155, l’impacte econòmic i social que ha tingut”. A partir d’aquí, elaborarà un “pla de xoc per revertir-ne els efectes”.

També s’ha tornat a designar Ferran Mascarell com a delegat del govern a Madrid, un càrrec del qual va ser destituït per l’executiu espanyol en aplicació del 155. “És una persona imprescindible, va fer una tasca extraordinària al capdavant de la delegació”, ha afirmat Artadi.