Barcelona ha doblat la potència fotovoltaica municipal amb la posada en marxa de 62 instal·lacions municipals noves. Concretament, en els darrers tres anys, l’Ajuntament ha sumat al parc municipal més de 2.300 kWp (pic de quilowatts), arribant així fins als 4.300.

De cara al 2025, l’Ajuntament preveu tornar a doblar la potència fins als 10.200 kWp, que correspon al consum de 5.575 llars. Es tracta d'”un canvi sense precedents“, per al regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, a l’hora d’accelerar les energies renovables a la ciutat. Un dels principals reptes és aprofitar tots els espais de la ciutat per tal de generar energia mitjançant el sol.

No és només una prioritat per al medi ambient, sinó que també per poder abaratir els costos de l’energia i els rebuts domèstics, municipals i del sector econòmic”
Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica

L’excedent d’energia, per als veïns

Badia també obre la porta que els veïns de l’entorn més proper a aquestes instal·lacions municipals d’energia solar s’hi puguin connectar en cas d’excedent. Com seria el cas, per exemple, d’una pèrgola que alimenta una estació del bícing, explica Badia. “Trobarem segurament que hi ha un excedent i obrirem, per als veïns de l’entorn, una petita convocatòria perquè s’hi puguin presentar, i oferir-los una energia a cost de producció i, per tant, a un cost molt inferior”.

A cada unitat familiar se li compartirà uns 500 W d’energia solar, que podrien permetre l’estalvi de fins al 25 % de la factura elèctrica.

Reconvertir espais per obtenir energia

El consistori té ara 5.930 kWp en licitació i projectats, i preveu arribar en els propers anys a un total de 248 instal·lacions. De fet, l’Ajuntament planteja reconvertir espais i infraestructures que ja existeixen, com façanes, murs o equipaments de mobilitat, en elements que generin energia. En aquest sentit, l’Ajuntament ja ha provat un paviment solar que genera energia a la plaça de les Glòries i ha instal·lat plaques fotovoltaiques a la ronda del Litoral.