(ACN/redacció) El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha xifrat en aproximadament 2.500 milions d’euros la inversió necessària per construir la canonada submarina que ha de transportar hidrogen verd entre Barcelona i Marsella, batejada com a H2Med. Així ho ha anunciat aquest divendres en una compareixença celebrada a Alacant en el marc de la IX Cimera EU-MED9. Sánchez ha detallat que la infraestructura estarà operativa a finals d’aquesta dècada.

A la cita també hi han assistit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el president francès, Emmanuel Macron, i el president de Portugal, António Costa. La previsió és que Espanya, França i Portugal presentin el projecte davant la Comissió Europea abans del pròxim 15 de desembre i així rebre fons europeus, que podrien arribar a cobrir la meitat del cost total de la infraestructura.

El corredor transportarà 2 M de tones anuals

Durant la seva intervenció, Sánchez ha subratllat que l’H2Med serà el primer “gran corredor” d’hidrogen de la Unió Europea i que tindrà capacitat per transportar dos milions de tones anuals, una xifra que equivaldria al 10 % del consum d’hidrogen verd al conjunt de la Unió Europea el 2030. Von der Leyen ha apuntat que la península Ibèrica es pot convertir en un dels “hubs” energètics més importants a Europa.

Finalment, s’ha descartat que la infraestructura transporti gas i només hi circularà hidrogen net. La intenció és que altres països se sumin a la xarxa per expandir el sistema d’interconnexions al continent europeu.