L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha visitat Kíiv, mesos després de l’esclat de la guerra amb Rússia. A betevé hem seguim l’última hora de l’agenda de Colau a la capital d’Ucraïna, on s’ha reunit amb l’alcalde Vitaliy Klitxkó i ha fet un recorregut per la ciutat devastada.

Recupera el minut a minut de la visita d’Ada Colau a Kíiv amb la cobertura de dos dels nostres redactors: Marc Garcia i Roger Torres.

21:14
   

Fins aquí el seguiment del minut a minut de la visita de l’alcaldessa Colau a Kíiv de divendres, 9 de desembre. L’expedició de l’Ajuntament ja ha agafat el tren per anar cap a la frontera amb Polònia, rumb cap a Barcelona.

20:56
   

Barcelona enviarà generadors elèctrics, camions de bombers i material d’emergència a Kíiv

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat des de Kíiv que el pròxim 16 de desembre sortirà de Barcelona un altre comboi amb ajuda humanitària cap a la capital d’Ucraïna. S’enviaran generadors elèctrics, dos camions de rescat i incendis i roba per a situacions d’emergència com vestits de protecció biològica i química. En el seu viatge oficial a Kíiv, l’alcaldessa ha insistit que “Barcelona no s’oblidarà d’Ucraïna”.

carrer de Kíiv

20:27
   

Els bombers de Kíiv ja utilitzen camions cedits per Barcelona per apagar incendis de míssils russos

Ada Colau i el cap dels Bombers, Sebastià Massagué, han pogut visitar la Unitat de Bombers número 4 de Kíiv. Aquí hi han pogut veure un dels camions cisterna cedits per Barcelona i que ja ha donat servei en incendis causats per atacs russos. En concret s’ha utilitzat per apagar incendis provocats per míssils de Rússia. Els bombers de la capital ucraïnesa han repintat el camió amb els colors oficials del cos de Kíiv.

18:57
   

Colau, sobre Kíiv: “Una ciutat en conflicte que lluita per mantenir la normalitat”

Després de recórrer la ciutat amb el seu homòleg de Kíiv, l’alcaldessa també s’ha mostrat impactada pel contrast de dues realitats: una ciutat en conflicte i una ciutadania que intenta mantenir la normalitat. En aquest sentit, l’alcaldessa ha vist els edificis derruïts i les zones fins on ha arribat l’Exèrcit rus, però també una ciutadania que lluita per preservar la seva vida quotidiana.

17:55
   

Kíiv, a les fosques quan cau el sol

Els carrers de Kíiv no tenen enllumenat públic quan cau el sol. La raó és que el país no té electricitat suficient per il·luminar els edificis de serveis i, alhora, el carrer. Evidentment, els llums de Nadal que hi ha instal·lats a les vies principals de la ciutat també estan apagats. El trànsit i alguns aparadors, de les botigues que tenen energia, aporten l’única llum al carrer.

17:34
   

Abans de Colau, l’últim alcalde de Barcelona en un país en guerra va ser Pasqual Maragall a Sarajevo el 1995

Pasqual Maragall va visitar Sarajevo el mes de gener del 1995. Fins ara, era l’última visita d’un alcalde de Barcelona en un país en guerra. Maragall va viatjar a la capital de Bòsnia convidat per l’Ajuntament de Sarajevo. El paisatge nevat va acompanyar l’expedició formada per l’alcalde de Barcelona, el de Sabadell —Antoni Farrés— i l’eurodiputat del PSOE José María Mendiluce. El motiu eren els 1.000 dies de setge per part dels serbis que patia la ciutat bosniana.

Pasqual Maragall Sarajevo

16:39
   

El Museu d’Història de Kíiv, segona parada de la tarda en la visita de Colau a la ciutat

Al Museu d’Història de Kíiv hi ha peces que reflecteixen el passat de la ciutat, com aquest llum d’oli. És un model que es fabricava a la capital ucraïnesa fa més de 800 anys. En clau d’humor, el guia del museu ha lamentat davant de l’alcaldessa Colau que “ja no es fabriquen aquest tipus de llums d’oli”, ara que la ciutat viu apagada pels atacs russos.

15:36
   

Colau i el cap dels Bombers de Barcelona visiten el camió cedit per la ciutat a Kíiv

L’alcaldessa i el cap dels Bombers, Sebastià Massagué, visiten la Unitat de Bombers número 4 de Kíiv. Aquí hi ha un camió cisterna cedit per Barcelona i que ja ha donat servei en incendis causats per atacs russos. Els bombers de la capital ucraïnesa han repintat el camió amb els colors oficials del cos de Kíiv.

15:18
   

Colau visitarà el parc de bombers de Kíiv

L’alcaldessa de Barcelona Ada Colau continua la visita a la capital d’Ucraïna amb la visita al parc de bombers de Kíiv.
Barcelona va enviar el mes de març passat dos camions de bombers, a petició de l’alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, per ajudar en tasques d’extinció i rescat. De fet, un dels dos vehicles va aparèixer en una fotografia presa a Kíiv, en què es podia observar els efectes del llançament de míssils per part de l’exèrcit rus.

14:34
   

L’alcalde de Kíiv agraeix l’ajuda de Barcelona: “És molt important”

L’alcalde de Kíiv, Vitaliy Klitxkó, ha expressat el seu profund agraïment a l’alcaldessa i a la ciutadania de Barcelona. “Realment apreciem molt l’ajuda perquè la necessitem molt”, ha dit. L’alcalde ha remarcat que els generadors elèctrics “ens ajudaran a seguir forts aquest hivern”.

L’alcalde ha explicat que només a Kíiv 628 edificis han estat destruïts i ha assegurat que el que està fent Rússia “és terrorisme” i també “un genocidi d’ucraïnesos”. “Els russos intenten destruir la vida normal, matar la ciutadania fent que la gent passi fred sense serveis com l’electricitat, l’aigua o la calefacció”, ha lamentat.

Per això, ha remarcat que estan molt contents de tenir aquesta relació amb “Barcelona, la nostra ciutat germana”. “Junts som més forts”, ha dit, i també ha assegurat que Kíiv i Ucraïna no ho oblidaran.

13:14
   

Comença a nevar a Kíiv

A Kíiv, on la temperatura és d’1 ºC, comença a nevar. Es tracta d’una temperatura per sobre del que és habitual per a aquesta època. Una neu que es podria convertir en pluja durant aquesta tarda.

13:03
   

Colau recorre Kíiv, devastada per les bombes

L’alcaldessa de Barcelona ha visitat la ciutat de Kíiv acompanyada del seu alcalde, Vitaliy Klitxkó, així com també el director de Bombers de Barcelona, Sebastià Massagué. En la fotografia, un edifici d’oficines està mig destruït pels últims atacs . Al costat, una de les centrals d’energia més importants de la ciutat, objectiu de les tropes russes.

12:31
   

“Barcelona no s’oblidarà del poble d’Ucraïna”

La ciutat de Barcelona ha atès 10.000 refugiats ucraïnesos i Kíiv serà la ciutat convidada de les Festes de la Mercè 2023. En les seves declaracions, Colau ha refermat el suport de Barcelona a Kíiv: “Barcelona no s’oblidarà del poble d’Ucraïna.” “Seguirem estant al seu costat i defensant que aquest poble europeu visqui en pau”, ha dit. L’alcaldessa ha advertit que Ucraïna està patint crims de guerra i vivint una invasió intolerable.

12:20
   

“Kíiv manté la vida i no es resigna”

Després de visitar la ciutat de Kíiv, Ada Colau ha explicat que “Kíiv manté la vida i no es resigna”. Colau ha explicat que el que li ha sorprès més és com Kíiv conviu amb la guerra, amb edificis destruïts i molts ciutadans que han mort per la invasió russa, però alhora la població segueix resilient.
 
12:09
   

Barcelona enviarà generadors elèctrics a Kíiv

L’alcaldessa Barcelona ha dit que es compromet a seguir reforçant l’ajuda humanitària a Ucraïna. Colau ha explicat que ara una de les majors preocupacions de la ciutat de Kíiv és que arribi el subministrament a les cases, “per això el 16 de desembre rebran generadors elèctrics i material humanitari que hem enviat”. L’alcaldessa també ha comunicat que a inicis de l’any vinent Barcelona enviarà vehicles de rescat i incendi de Bombers.

11:47
   

Klitxkó ensenya Kíiv a Colau

L’alcalde de Kíiv, Vitaliy Klitxkó, ensenya la ciutat a Ada Colau en una ruta pels carrers.

11:21
   

betevé amb Kyiv TV

Hem conegut l’Svyatoslav i l’Oleksander, reporter i càmera de Kyiv TV, que cobreixen notícies de Kíiv i que en moltes ocasions es distribueixen per tot el país. Una ciutat que tot i la guerra, fa vida normal, un dels factors que sorprèn més als visitants. Segons els periodistes, “els ciutadans s’han acostumat a la vida de la guerra” i un dels moment més complexos van concentrar-se el mes passat, amb talls de llum durant diversos dies.

11:10
   

Prohibides les armes 

Un cartell a la porta de la sala on s’han reunit Colau i Klitxkó adverteix de la prohibició de l’entrada amb armes.

10:35
   

Sacs de defensa a l’Ajuntament de Kíiv

El consistori de Kíiv té una gran pancarta a l’entrada amb la frase “Defensors d’un Mariúpol lliure”. L’ajuntament té apilats sacs de defensa a les finestres, fet que indica la situació de conflicte en què es troba el país.

10:23
   

Abraçada entre Colau i Klitxkó

L’alcaldessa de Barcelona s’ha reunit amb Vitaliy Klitxkó, alcalde de Kíiv a l’ajuntament de la ciutat. Els dos homòlegs s’han saludat efusivament.

09:39
   

Compareixença d’Ada Colau i Vitaliy Klitxkó

L’alcaldessa, Ada Colau, ja ha arribat a Kíiv. Al migdia oferirà una compareixença conjunta amb l’alcalde de la capital d’Ucraïna. 

08:25
   

Rebuda per l’ambaixada d’Espanya a Ucraïna

L’alcaldessa ha estat rebuda per Pablo Gan, segon comandament de l’ambaixada d’Espanya a Kíiv.

08:07
   

Ada Colau arriba a Kíiv

Quan passaven pocs minuts de les vuit del matí l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha trepitjat la capital d’Ucraïna, Kíiv. A les 11 h es reunirà amb l’alcalde de la ciutat, Vitaliy Klitxkó, i al migdia farà una roda de premsa.

08:01
   

Una passatgera acostumada a fer el trajecte

Ella és la Hanna Datsiuk. Ara viu a Alemanya perquè hi estudia, però té la resta de família i amics a Kíiv; per això diu que ja està acostumada a fer el viatge de Przemysl a Kíiv. Ens assegura que està més tranquil·la quan visita la capital ucraïnesa que quan rep les notícies des de territori alemany: “Els que s’han quedat a Ucraïna han après a prendre-s’ho amb humor”.

07:35
   

A punt d’arribar a Kíiv

El tren amb la delegació barcelonina està a punt d’arribar a Kíiv. El comboi va estar parat prop d’una hora després de la frontera amb Ucraïna per fer controls de passaport amb l’exèrcit. A mitjanit va tornar a engegar el viatge i ja no ha parat fins a arribar a la capital. El paisatge que s’observa a través dels vidres dels vagons està tot nevat.

21:46
   

Colau viatja amb el director de Bombers de Barcelona

L’alcalde de Kíiv, Vitaliy Klitxkó, ha convidat l’alcaldessa Ada Colau a visitar la ciutat. Colau arribarà aquest divendres a la capital d’Ucraïna acompanyada del director de Bombers de Barcelona, Sebastià Massagué. 

21:39
   

Un viatge de més de 12 hores fins a Kíiv

Està previst que el tren arribi a primera hora del matí a la capital d’Ucraïna. L’agenda de la jornada començarà amb la reunió entre Ada Colau i el seu homòleg de Kíiv a l’ajuntament, i tot seguit hi ha prevista una roda de premsa. Després, l’alcaldessa recorrerà la ciutat per veure la destrucció causada per la invasió russa.

21:20
   

Arribant a la frontera d’Ucraïna

Bona nit des de la frontera entre Polònia i Ucraïna. Som en Marc Garcia i en Roger Torres, redactors de betevé. El tren és ara la via recomanada per entrar a Ucraïna. Des que va esclatar la invasió russa, l’espai aeri està tancat i no s’aconsella l’accés per carretera perquè algunes estan intransitables. El trajecte, nocturn, surt de l’estació de Przemysl, a la frontera de Polònia amb Ucraïna. Per arribar a Kiiv ens espera un viatge de més de 12 hores.