ajuntament barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha destituït Marc Aureli Santos com a director d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de la ciutat. Santos és funcionari de l’Ajuntament des del 1988 i ocupava la direcció de l’Àrea de Patrimoni des del 2017, coincidint amb el primer mandat de l’alcaldessa, Ada Colau. De fet, fonts del govern municipal han explicat a betevé que la direcció de Santos era un càrrec polític, creat “ad hoc” en aquell moment.

Ara bé, es dona el cas que el 2019 (segon mandat de Colau a Barcelona) el govern va fitxar com a arquitecte en cap de l’Ajuntament Xavier Matilla, que va assumir funcions similars a les de Marc Aureli Santos. Segons les fonts del consistori, la duplicitat de funcions ha obligat a haver d’extingir la figura del director d’Arquitectura Urbana i Patrimoni. A més a més, des d’aquest 2022, l’Institut del Paisatge Urbà de Barcelona ha passat a assumir el vessant de Patrimoni, motiu pel qual el govern ha considerat oportú despatxar ara Marc Aureli Santos.

Les mateixes fonts asseguren que, malgrat la reestructuració de l’Àrea de Patrimoni (que penja de la tinència d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat), Santos mantindrà la plaça com a funcionari a l’Ajuntament de Barcelona, però amb altres funcions.

Demanen reconsiderar la destitució

La destitució de Marc Aureli Santos ha generat enrenou entre el col·lectiu d’arquitectes. De fet, el degà del Col·legi d’Arquitectes (COAC) ha signat una carta amb una cinquantena de professionals més en què demanen a l’Ajuntament que reconsideri la decisió. En la missiva, els signants destaquen el “criteri” com a arquitecte de Santos, la “professionalitat en tot moment” i la “predisposició per afrontar els reptes de Barcelona, sempre des de la conciliació i el diàleg entre tots els agents”.