intel·ligència artificial

L’Ajuntament de Barcelona ha acollit aquest dilluns la sessió constitutiva del consell assessor en intel·ligència artificial, ètica i drets digitals. L’objectiu d’aquest òrgan és vetllar perquè les polítiques públiques innovadores garanteixin en tot moment els drets digitals de les persones. En formen part 15 experts independents que assessoraran al consistori en l’ús de la intel·ligència artificial per al bé comú. Entre les seves tasques destaca l’avaluació dels sistemes algorítmics que puguin tenir un alt impacte en els drets fonamentals dels ciutadans.

15 experts de diferents àmbits

Aquest òrgan està format per 15 professionals d’àmplia trajectòria en l’àmbit acadèmic, tant de disciplines científiques i tecnològiques com del camp de les ciències socials i les humanitats. Tots ells tenen experiència prèvia relacionada amb l’ètica de la intel·ligència artificial.

Els experts són els següents: Cecilio Angulo (UPC), Anna Ginés (ESADE), Gemma Batlle (Eurecat), Ulises Cortés (UPC), Sara Suárez (IN3-UOC), Karina Gibert (UPC), Emilia Gómez (Universitat de Sevilla), Manuel Portela (UPF), Josep Lluís Martí (UPF), Albert Sabater (UDG), Fernando Vilariño (UAB), Argelia Queralt (UB), Agustí Cerrillo (UB), Begoña Roman (UB) i Marta Galceran (CIDOB).

El consell està presidit per Laia Bonet, tinenta d’alcaldia de Transició Digital, i el vicepresident és Michael Donaldson, comissionat d’Innovació Digital.

Els experts en formaran part durant cinc anys, prorrogables com a màxim un mandat més, i es reuniran almenys dos cops l’any. També es constituiran grups de treball per temes d’interès.

L’avaluació dels sistemes algorítmics

A banda d’assessorar el govern municipal en l’ús de la intel·ligència artificial, la tasca principal serà fer estudis sobre l’impacte dels algoritmes d’alt risc que es vulguin desenvolupar. Sobretot en àmbits sensibles com l’educació, l’ocupació o els serveis públics essencials.

El consell també promourà la col·laboració amb universitats, centres d’investigació, empreses i altres entitats relacionades amb aquest àmbit. També proposarà projectes perquè Barcelona sigui una ciutat referent de l’humanisme tecnològic.