El Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous un nou reglament que obligarà les plataformes digitals a compartir amb les administracions públiques les dades dels habitatges turístics —de lloguers de curta durada— que publiquin a les seves webs. Ha estat una mesura celebrada per l’Ajuntament de Barcelona. El tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, creu que “és una bona notícia” perquè per primera vegada estableix “l’obligatorietat per a les plataformes”.

Fins ara, el consistori tenia convenis amb algunes empreses, però ara, totes hauran de seguir aquesta normativa. “Això ens permetrà tenir més eines, que fins ara no teníem i poder detectar pisos il·legals”. El nou reglament, s’ha aprovat aquest migdia amb 493 vots a favor, 14 en contra i 33 abstencions.

Aliança de Ciutats Europees sobre Lloguers de Curta Durada

Barcelona fa anys que forma part de l’Aliança de Ciutats Europees sobre Lloguers de Curta Durada, que ha pressionat per tal que la UE aprovés una norma com aquesta. Formen part d’aquesta aliança ciutats com Madrid, València, Berlín, París, Praga o Viena. Les ciutats demanaven que les autoritats europees ajudessin els governs locals a frenar l’impacte dels lloguers il·legals de curta durada.

La nova norma entrarà en vigor quan es publiqui al Diari Oficial de la Unió Europea. La seva aplicació dependrà, però, de cada Estat. La regulació no estableix les condicions o la limitació d’habitatges turístics, però sí els mecanismes de control: a partir d’ara estaran obligades a compartir tota la informació.