Des de primera hora del matí han anat arribant els assistents, on hem pogut veure diverses cares conegudes de la societat civil, represenants dels principals sindicats i fins i tot membres del comitè d'empreses en situacions econòmiques complicades com Alstom o Panrico. Era un acte obert a tothom, i ha presentat un missatge molt clar: apostar pel dret a decidir però alhora frenar les polítiques de retallades que aprofundeixen les desigualtats socials. JOAN HERRERA, coordinador nacional d'ICV-EUiA "Necessitem estratègia política precisament per aconseguir derrotar-los allà des d'on ens ho estan prenent tot que són les institucions." Per traçar l'alternativa que vol construir aquesta assamblea oberta s'han creat fins a 17 grups de treball per extreure propostes que es puguin convertir en accions polítiques que uneixin l'àmbit institucional i social. "Estem parlant de moviments veïnals i de fer accions molt concretes a partir d'ara." "El tema de la pobresa energètica, la renda mínima garantida. Són temes d'emergència i hem arribat a la conclusió que la solució és organitzar-nos." La mobilització de la base social, diuen, és la clau per aconseguir el canvi. Per això, s'ha volgut donar veu també al moviment veïnal. LLUÍS RABELL, president de la FAVB "Estem immersos en un gran nombre de mobilitzacions i reivindicacions. Per tant, una trobada en què representants de diferents moviments es reuneixen per debatre i plantejar aquests problemes de fons ens interessa." Amb totes aquestes demandes i propostes sobre la taula d'aquesta assamblea oberta n'ha de sortir un grup promotor i un calendari per donar continuïtat al projecte.

L’escenari del naixement de l’Assemblea Oberta ha estat la fàbrica Fabra i Coats de Sant Andreu. Precisament, en la intervenció de benvinguda, la coordinadora nacional d’ICV-EUiA, Dolors Camats, ha aprofitat per recordar que “junts podem canviar la història, tal com van fer els treballadors d’aquesta fàbrica ara fa tants anys quan es van organitzar”. Camats ha admès que “els sindicats i els partits, les associacions i les plataformes no tenim totes les respostes, ni totes les solucions, per això cal organitzar-nos per trobar-les”.

Però, segons els promotors d’aquesta iniciativa, tot i que l’organització és bàsica, no és suficient. El coordinador d’EUiA, Joan Josep Nuet, ha advertit que es viuen temps excepcionals i per això “no podem fer el mateix de sempre, hem de fer coses excepcionals, i una és unir-nos per vèncer”.

De la seva banda, el coordinador nacional d’ICV-EUiA, Joan Herrera, ha apostat perquè l’Assemblea Oberta es converteixi en una trobada per vèncer la indiferència. Fent esment als governs del PP i de CiU, ha advertit que cal “fer-los fora i derrocar-los des d’allà on ens ho estan prenent tot, que són les institucions”.

Per aconseguir traçar una alternativa real amb totes aquestes propostes, aquest dissabte s’han organitzat 17 grups de debat per tal de concretar accions polítiques que aconsegueixin unir l’àmbit institucional i l’àmbit social. El d’avui ha estat només un primer pas d’un projecte que, segons els promotors, ha de tenir continuïtat.

Presència del PSC a l’Assemblea

Alguns diputats crítics del PSC també hi han participat. Han estat Joan Ignasi Elena, Fabián Mohedano, Jordi del Río i Toni Comín. El primer secretari del partit, Pere Navarro, ja va advertir que de nou serà el Consell de Garanties del partit qui decidirà si aquesta participació en una iniciativa d’un partit rival tindrà conseqüències disciplinàries internes.

Joan Ignasi Elena, membre del corrent Avancem, ha assegurat que assistir en un acte com aquest “entra dins de la normalitat i no té per què tenir cap conseqüència”. De fet, ha afegit, “hem vingut a parlar de política des de diferents perspectives, per això és una assemblea oberta”.