Després d’una setmana convulsa, amb l’ajornament del ple d’investidura de Puigdemont, que va fer aflorar els desacords en el bloc independentista, i la publicació d’uns missatges compromesos del candidat, en què reconeixia a Comín que els seus els han sacrificat, el sobiranisme intenta recompondre’s. Junts per Catalunya i Esquerra han mantingut els contactes i treballen per materialitzar la investidura de Puigdemont.

Després d’uns dies de silenci, Marta Rovira ha explicat que Junts per Catalunya els diu “que té una fórmula pensada” i que els republicans estan esperant que els la presentin. Assegura que el calendari el marca el Parlament, no el Tribunal Constitucional, però tanmateix convida els independentistes a “no perdre el temps” i trobar com més aviat millor la manera de poder investir Puigdemont que permeti “saber que al minut següent de votar el president” es podrà nomenar el govern i posar fi, així, al 155.

L’independentisme només ha avançat i ha tingut èxits quan ha forjat una estratègia sòlida. Amb improvisacions i sense garanties, el bloc republicà no pot avançar. Per això insistim a forjar una estratègia sòlida i garantir una investidura efectiva”, ha advertit la número dos d’ERC.

Rovira també hi ha afegit que és “fonamental” que aquesta fórmula no impliqui conseqüències penals per cap diputat independentista ni tampoc pels membres de la Mesa del Parlament.

Una presidència simbòlica

Els republicans continuen defensant, compareixença rere compareixença, que el candidat és Puigdemont. Però sempre posen en el mateix ordre de prioritats que Catalunya pugui tenir un govern efectiu, que treballi “des del minut u”, que permeti desterrar el 155 i recuperar les institucions. En aquesta línia, el president d’ERC, Oriol Junqueras, va apuntar, en una entrevista a Diario 16 feta des de la presó, que “les circumstàncies poden obligar a combinar una presidència legítima, encara que simbòlica, amb una d’executiva“.

JxC respon que “hi ha un pla”

El portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, ha respost a les declaracions de Marta Rovira dient que “evidentment que hi ha un pla” i ha afegit que “només faltaria que a hores d’ara no n’hi hagués”. Tot i això ha defensat que “la concreció i el debat d’aquest pla amb els que seran els nostres socis del govern no els farem públics.” El grup que encapçala Puigdemont segueix defensant que amb el reglament a la mà la investidura és possible.