Els primers contenidors marítims reciclats ja han arribat a la plaça de les Glòries per construir el segon bloc d’allotjaments temporals que impulsa l’Ajuntament de Barcelona. Aquest dijous es col·locaran 11 contenidors per a la primera planta d’un edifici que en tindrà set. En total, el bloc disposarà de 42 allotjaments provisionals, el que el consistori anomena APROP, 35 dels quals tindran dues habitacions i la resta, una.

Els contenidors arriben a Barcelona des de la fàbrica que la Constructora de Calaf, empresa encarregada de l’obra, té en aquest municipi, on hi ha fet els primers acabats. Les peces arriben amb els envans posats, les finestres, les instal·lacions sanitàries i altres detalls com endolls o interruptors. Un cop a Glòries, es faran els darrers acabats dels interiors i el termini per enllestir el bloc és de 26 setmanes (juny), molt menys que un edifici convencional. La inversió prevista és de 4,98 M €.

Quan vam presentar els APROP, vam sentir burles, però s’ha demostrat que són un èxit i que han vingut per quedar-se
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

100 veïns a partir de setembre

Cada dues setmanes aproximadament hi aniran arribant més contenidors fins a completar els 77 que tindrà el bloc. A cada planta hi haurà cinc habitacles amb dos dormitoris i un altre d’una habitació. Els allotjaments dobles tenen una superfície útil de 52,7 m² i disposen d’una sala menjador amb cuina oberta, dues habitacions dobles, un espai d’emmagatzematge i un bany complet.

Els habitacles d’una habitació fan 25,8 m² amb una sala menjador amb cuina oberta, una habitació doble i un bany complet. Tots els allotjaments tindran balcó exterior i l’accés es farà per una passera a la façana del darrere. Es calcula que el bloc podrà acollir un centenar de persones en situació de vulnerabilitat. El consistori ha posat d’exemple famílies vinculades amb els Serveis Socials, també perfils joves, amb qui es treballarà per aconseguir un pis definitiu.

Recreació virtual de com quedarà l’edifici, a l’esquerra, just davant del Museu del Disseny

Bugaderia comunitària i hort urbà

A banda dels espais de gestió de l’edifici, a la planta baixa hi haurà una bugaderia comunitària i una sala polivalent que podran fer servir els residents del bloc i també els usuaris de l’hort urbà que hi haurà a l’interior d’illa. L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat gestionarà l’hort.

Sis blocs industrialitzats en projecte

El de Glòries és el segon bloc d’aquestes característiques, després del que es va estrenar al Gòtic el 2020, de dimensions més reduïdes. L’Ajuntament ha iniciat els treballs previs d’un tercer edifici industrialitzat a la Bordeta i té quatre promocions més en fase de projecte per construir-los a Sant Martí i dos més a les casernes de Sant Andreu. La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha dit que la previsió és que les obres puguin començar al setembre.