Un bloc de pisos fet amb contenidors marítims reciclats pren forma aquests dies a la plaça de les Glòries, just davant del Museu del Disseny. Es tracta de la segona promoció d’aquestes característiques promoguda per l’Ajuntament de Barcelona, després de la que es va fer al Gòtic. De moment, s’ha fet la base de l’edifici i s’ha començat a aixecar una estructura de ferro sobre la qual s’aniran col·locant els contenidors.

Mentre es treballa a Barcelona, l’empresa adjudicatària, Constructora de Calaf SAU, està ultimant a prop de Manresa la preparació dels contenidors, que s’han de començar a traslladar de forma imminent a la ciutat en un transport especial. En concret, la setmana vinent s’espera que arribin 11 estructures per a la primera planta. Un cop col·locats al solar, serà el torn de posar-hi l’aïllament i altres acabats, així com totes les instal·lacions.

Al costat d’una promoció privada

L’edifici tindrà set plantes amb 42 allotjaments, dels quals 35 seran de dues habitacions (52,7 m²) i n’hi haurà set d’una sola (25,8 m²). S’està alçant al costat d’una promoció privada amb habitatges de compra que freguen els 600.000 €. El bloc dels APROP es va adjudicar per 4 M €. Quan es va presentar el projecte, l’Ajuntament va anunciar que la meitat dels allotjaments seran per a famílies que estan en llista d’espera a la Mesa d’Emergència i, l’altra meitat, per a joves.

El consistori defensa aquest tipus de construccions amb contenidors reciclats perquè el temps de tramitació i construcció es redueix respecte a un bloc convencional. La previsió inicial era tenir llest l’edifici a finals del 2021, però el calendari s’ha endarrerit. En concret, el termini de construcció és de 26 setmanes, que van començar a comptar segons l’empresa a partir del novembre.

Entitats veïnals de l’entorn de la plaça de les Glòries han reiterat la necessitat d’accelerar la construcció d’habitatge protegit de lloguer a la zona. Pel que fa al bloc d’allotjaments temporals, afirmen que amb el retard que acumula la construcció ja s’hauria pogut fer un edifici d’habitatges convencional.