Els entorns de la plaça de les Glòries estrenaran a finals d’any un bloc de pisos fet amb contenidors marítims reciclats, el que l’Ajuntament de Barcelona anomena APROP (allotjaments de proximitat provisionals). El consistori ha adjudicat el projecte i l’obra a Constructora de Calaf, SL per 4 M €. Serà el segon bloc d’aquestes característiques a la ciutat, després del que ja es va fer al Gòtic, i tindrà 42 allotjaments per a 110 persones. A banda, s’ha resolt el concurs d’arquitectura per fer un altre bloc similar a la Bordeta amb 40 habitacles més.

L’edifici de Glòries s’aixecarà al carrer de Bolívia, 33-41, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou, a tocar de la Torre Glòries. Tindrà 35 allotjaments de dues habitacions (52,7 m2) i set més d’una sola (25,8 m2). Serà un bloc de set plantes d’alçària amb un nucli central amb escales i ascensor. A la planta baixa hi haurà un equipament ciutadà i també espais d’ús comunitari per als residents als allotjaments (bugaderia i espais-taller). A l’interior d’illa es preveuen espais d’oci per als residents, i un hort per a l’àrea de Drets Socials.

La intenció és que les obres puguin començar abans de l’estiu. El termini de construcció és de 26 setmanes, per això s’espera tenir el bloc acabat a finals d’any. La meitat dels allotjaments seran per a famílies que estan en llista d’espera a la Mesa d’Emergència i, l’altra meitat, per a joves. L’Ajuntament defensa la construcció de blocs fets amb contenidors marítims reciclats perquè en menys d’un any i mig es resol la tramitació i fabricació, mentre que un bloc convencional triga entre sis i set anys.

Un nou model d’APROP, a la Bordeta

L’Ajuntament també ha impulsat un altre bloc de pisos amb contenidors marítims reciclats al barri de la Bordeta. En aquest cas, va convocar un concurs de projectes per innovar en la construcció d’aquest tipus d’allotjaments, que s’ha adjudicat aquest dimarts. El projecte guanyador d’entre els 26 presentats és Loggia, d’un grup d’arquitectes de diferents estudis.

En aquest cas, l’edifici disposarà de 40 allotjaments (24 de dos dormitoris i 16 d’un) per a 90 persones, repartits en les vuit plantes més altes. A la planta baixa i a la primera, en canvi, hi haurà equipaments. Una altra singularitat del bloc d’APROP de la Bordeta és que a banda d’acollir persones en situació d’emergència d’habitatge (50 %), també donarà resposta a unitats monoparentals.

Segons ha explicat la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, la previsió és que “a principis del 2023 ja estigui llest” i hi puguin entrar a viure els primers inquilins. Més enllà dels tres blocs APROP de Ciutat Vella, Sant Martí i Sants-Montjuïc, Martín ha confirmat que “començarem a fer prospeccions” per trobar més emplaçaments on fer pisos amb contenidors.