Ada Colau

L’alcaldessa, Ada Colau, haurà de declarar davant de la justícia el divendres 4 de març. Colau compareixerà davant del Jutjat d’Instrucció 21 de Barcelona, en condició d’investigada, arran de la querella de l’Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica (ATCD), per suposades irregularitats en l’atorgament de subvencions a entitats socials.

De fet, l’ATCD acusa l’alcaldessa d’haver comès fins a cinc delictes: prevaricació, frau en la contractació, malversació, tràfic d’influències i negociacions prohibides a funcionaris públic. Tal com recull l’agència ACN, el text d’acusació cita algunes de les entitats properes a l’alcaldessa, com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i l’Observatori DESC –entitats on havia treballat Colau–, així com l’Aliança contra la Pobresa Energètica o Enginyeria sense Fronteres.

A banda de Colau, l’ATCD també acusa en la seva querella la tinenta d’alcalde Laura Pérez i dues exregidores de BComú durant el primer mandat Colau, Gala Pin i Laia Ortiz. L’entitat també acusa la directora de l’Observatori DESC, Irene Escorihuela.

Una altra denúncia, ja arxivada

No és la primera vegada que una entitat emprèn accions legals contra l’alcaldessa per l’atorgament de subvencions. El juliol del 2021 la fiscalia va arxivar la investigació que havia obert a l’alcaldessaAda Colau, i als exregidors Jaume Asens i Gerardo Pisarello, també per presumptes irregularitats en l’atorgament de 3,4 M € en subvencions a entitats amb les quals havien col·laborat abans de fer el salt a la política. En aquesta ocasió, la denúncia la va presentar Advocats Catalans per la Constitució.

El regidor de BComú Marc Serra s’ha pronunciat a Twitter. Ha assegurat que la querella de l’ATCD se suma de nou a altres accions legals interposades contra els governs dels comuns a Barcelona i ha lamentat: “La mateixa història de la màquina del fang de sempre: aixecar titulars per enfangar malgrat tot acabi quedant en res”.

Colau: “Em sorprèn i crec que quedarà en no res”

L’alcaldessa ja ha reaccionat a la seva citació com a investigada. Ha defensat que a l’Ajuntament “es fan les coses bé” i per això ha mostrat “total tranquil·litat” i també ha recordat que els fets que li atribueix l’ATCD són els mateixos que ja va arxivar la fiscalia l’any 2021: “Em sorprèn i crec que quedarà en no res”, ha reblat l’alcaldessa. Tot i així, s’ha ofert a col·laborar amb la justícia i ha dit que “mostrarem tota la informació disponible”.