Arnaldo Otegi ha estat un dels protagonistes del dia. El secreatri general de Sortu ha visitat Barcelona en una jornada que ha acabat a la Fabra i Coats amb una conferència que ha aixecat força expectació. Més de mil persones han omplert el pati de l'antiga fàbrica per escoltar el líder abertzale, que ha parlat del procés independentista català i del futur del País Basc. Ha assegurat que lluiten per oferir una alternativa independentista que treballi en tres eixos: el rescat social, nacional i el de tancar una etapa amb el desarmament, els presos i les víctimes. ARNALDO OTEGI secretari general de Sortu "Necessitamos soberania para construir políticas diferentes y necessitamos recuperar esa soberania nacional para construir políticas de igualdad, políticas que mejoren la vida de la gente, políticas que garantizen el bienestar de la gente, y necessitamos tambien cerrar las graves heridas que deja en nuestro país un pasado lleno de confrontación." Otegi ha destacat les bones relacions entre Catalunya i el País Basc. Aquesta conferència ha estat el darrer acte del líder de Sortu a Catalunya, una visita envoltada de polèmica, sobretot per la recepció que li ha fet la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

La primera parada de la visita d’Arnaldo Otegi a Catalunya ha estat al Parlament. El secretari general de Sortu hi ha anat convidat pel Grup Parlamentari de la CUP. Dins de la cambra, Otegi també s’ha trobat amb diputats de Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot. A primera hora de la tarda, l’ha rebut la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. També s’hi ha sumat el vicepresident primer, Lluís Corominas.

Al vespre, Arnaldo Otegi s’ha desplaçat fins a la Fabra i Coats per participar en un debat organitzat pel CIEMEN titulat “Temps de pau, vents de llibertat. La solidaritat és la tendresa dels pobles”. Otegi ha ofert una conferència de mitja hora sobre el procés de pau al País Basc. El líder abertzale considera que el procés que ha engegat Catalunya “és avantguarda dels pobles que volen recuperar la sobirania nacional”. Per això, ha afegit que els bascos han d’aprendre molt dels catalans. Otegi ha acabat el discurs avançant que si la seva formació arriba a la Lehendakaritza, el govern basc serà el primer a reconèixer la república catalana. Durant la seva intervenció, ha assegurat també que l’atemptat d’ETA de l’Hipercor, on el 1987 van morir 21 persones, “no s’hauria hagut de produir mai”. L’hipermercat es troba situat a pocs metres de l’antiga fàbrica santandreuenca. El primer acte públic que ha fet a Catalunya després de sortir de la presó ha aixecat molta expectació mediàtica i un miler de persones han seguit el debat al pati. Entre els assistents, hi han anat tres tinents d’alcalde de l’Ajuntament: Gerardo Pisarello, Jaume Asens i Laia Ortiz.

Coincidint amb l’inici de l’acte, la plataforma Somatemps ha convocat una concentració a la plaça d’Orfila en contra de la presència d’Otegi. De fet, la passada nit van aparèixer pintades a les portes de l’antiga fàbrica que aquest matí s’han netejat. Moviments antifeixistes s’han citat a les 18 h a la plaça de Can Fabra per mostrar el seu rebuig a la convocatòria.