Més de 5.000 persones van visitar l’any passat la primera edició de la fira Literal, en què van participar fins a 38 editorials independents catalanes i d’arreu d’Espanya que publiquen llibres crítics o amb idees radicals. Enguany Literal creix i es consolida amb la participació de més de 60 editorials i llibreries. Per tant, l’oferta serà més àmplia al mercat de llibres de pensament crític, que és la base de la fira.

Però la programació també es diversifica amb l’objectiu d’apropar el llibre radical al gran públic. “Volem que arribi més enllà dels activistes, a la gent normal del carrer, que en definitiva són els que poden arribar a canviar les coses”, diu el coordinador de Literal, Simón Vázquez. Per atreure’ls, Literal incorpora aquest any el menjar i el beure “in situ” a càrrec de diversos restaurants cooperatius i productors artesans, a més d’una banda sonora de discos de segells independents amb diversos espectacles musicals en directe al vespre o l’hora del vermut. Tot plegat per amenitzar més de 40 debats, entrevistes, presentacions de llibres o tertúlies que es concentren aquest cap de setmana al voltant de la Fabra i Coats.

Pel que fa al festival literari en si, el programa inclou una desena de conferències sobre temes candents com la crisi dels refugiats, la cultura lliure o el feixisme a Europa, però també d’històrics com la revolució de 1936 o la lluita per l’emancipació de la dona. Destaquen la de l’activista italià Nanni Balestrini, diumenge a les 19 h, titulada “La gran revolta de les lletres”. I sobretot la que l’escriptora bielorrussa Svetlana Alexsiévitx, premi Nobel de literatura l’any passat, oferirà aquest mateix dissabte a la mateixa hora. Alexsiévitx és la creadora d’un nou gènere literari: la novel·la de veus, que ha fet servir en obres com ‘La fi de l’Homo Sovieticus’ o ‘Veus de Txernòbil’ per construir històries amb les vides de personatges de l’era soviètica. Una aportació de màxima rellevància en un festival com Literal, que vol anar més enllà de ser una fira de llibres d’assaig polític per oferir cada cop més novel·les o fins i tot còmics amb aquest enfocament.

Els impulsors de Literal són les editorials Tigre de Paper, Pol·len, Virus, Bellaterra i Icaria, juntament amb el grup Contrabandos. Per finançar l’esdeveniment, els organitzadors han tornat a impulsar aquest any una campanya de micromecenatge que els ha permès recaptar prop de 6.500 euros. Però la novetat ha estat la subvenció d’uns 10.000 euros que hi ha aportat l’Ajuntament de Barcelona. El pressupost total de Literal s’ha triplicat en aquesta segona edició i això ha permès ampliar-ne l’estructura, els recursos i l’equip humà de l’organització, a més de gaudir de totes aquestes col·laboracions.

La fira de llibres crítics Literal coincideix aquest cap de setmana a la ciutat amb una manifestació reivindicativa dels drets humans dels refugiats (dissabte) i la commemoració del cinquè aniversari del moviment del 15-M (diumenge), a més de la trobada estatal de la Massa Crítica de ciclistes. Per Simón Vázquez, aquesta coincidència només és una mostra que “Barcelona segueix sent la rosa de foc” on arriben i fructifiquen les idees més radicals i avançades. Per això, subratlla Vázquez, hi té tot el sentit una fira com Literal.