El Grup Municipal de Junts per Catalunya ha denunciat aquest dissabte l’augment de la presència de rates en diferents punts de l’Eixample. És per això que demanen al govern municipal un pla d’urgència per desratitzar el districte, així com un augment dels recursos i del pressupost per reduir la presència d’aquests rosegadors a la ciutat. Denuncien que les rates són habituals en punts com el Parc de Joan Miró, els entorns de la Sagrada Família i la Zona Nord del Parc de les Glòries.

Reclamen més neteja i manteniment

Per denunciar la situació, Junts per Catalunya ha iniciat una campanya informativa al barri de Sant Antoni. El regidor adscrit al districte, Joan Rodríguez, i consellers municipals de l’Eixample han encartellat el barri als punts on diuen que més rates s’han detectat recentment. Des de Junts creuen que l’enverdiment de zones com la superilla de Sant Antoni ha facilitat la reproducció dels animals i per això demanen acompanyar aquest augment de la vegetació amb “més neteja i manteniment” per frenar la presència d’aquests mamífers.

Exigeixen saber quantes rates hi ha a Barcelona

Segons l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública, a la capital catalana el 2016 hi havia 259.000 rates; al mes de setembre, després de sis anys sense dades, el govern municipal va anunciar que tornava a recomptar. Des de Junts, però, lamenten que encara no s’ha presentat cap dada nova. “Per saber que les rates han proliferat a Barcelona no cal veure les dades, només cal anar a qualsevol parc o jardí a hores fosques”, explica Rodríguez.

Es fan virals unes imatges d’una plaga de rates a la plaça de Catalunya | VÍDEO

800 punts més de vigilància i control de rates

Des de l’estiu, els veïns han denunciat l’augment de rates en diferents punts de la ciutat. Aquest cap de setmana s’estan fent tasques per desratitzar l’Escola Antoni Brusi (Vila Olímpica) i a l’octubre es van haver de tancar, per segon cop, els Jardins del Palau Robert per una plaga de rosegadors.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha intensificat la croada contra la presència de rates. Hi ha 800 punts més de vigilància i control de múrids. En total, se n’han instal·lat 4.700, dels quals 2.650 són punts de vigilància per limitar la població de rosegadors i 2.050 són punts de control, és a dir, que s’han instal·lat a partir d’una incidència comunicada per la ciutadania.

Més pressupost per eliminar els rosegadors

Junts ha anunciat que en el pròxim Consell Plenari del districte de l’Eixample, previst per a l’1 de desembre, defensaran un Prec en què reclamarà al govern del districte que “insti la regidoria de Salut a augmentar la dotació econòmica i de personal del Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes al districte, tot fent una feina més proactiva en la cerca i eliminació de les plagues de rates que afecten els barris de l’Eixample, en especial els parcs següents: el Parc de l’Estació del Nord, el Parc de Joan Miró, el Parc de les Glòries, el Parc de la Sagrada Família i la superilla de Sant Antoni”.