La Comissió d’Urbanisme ha aprovat de forma inicial modificar el Pla General Metropolità (MPGM) per transformar l’antiga presó Model, el recinte firal de Montjuïc i l’antiga fàbrica Mercedes-Benz, al Bon Pastor. Els plans urbanístics de la Model i la Fira han rebut el suport dels dos grups de govern (BComú i PSC) mentre que l’oposició s’ha abstingut. En canvi, ERC ha votat a favor del pla de la Mercedes i la resta de l’oposició ha fet abstenció.

Els grups han demanat temps per estudiar els canvis que es plantegen a la Model i a la Fira de Montjuïc, dos plans urbanístics que ara tindran un període d’exposició pública abans d’aprovar-se definitivament. Passarà el mateix amb el pla de la Mercedes-Benz, pel qual l’oposició ha expressat dubtes i ha acusat el govern municipal de falta de transparència a l’hora de tramitar-lo.

Equipaments a la Model el 2026

Amb el pla urbanístic de la nova Model aprovat, la intenció de l’Ajuntament és poder redactar els projectes dels primers equipaments l’any vinent i que les obres comencin a finals del 2024. L’institut escola, l’espai memorial i el poliesportiu es volen posar en funcionament el 2026. A la nova Model hi haurà també 121 habitatges dotacionals per a joves i gent gran i un parc envoltarà els edificis.

Els primers equipaments de la nova Model i una part del parc, llestos el 2026
L’Ajuntament de Barcelona preveu iniciar la redacció dels projectes de l’institut escola, el poliesportiu i l’espai memorial a principis de l’any 2023

L’MPGM de la Model s’ha votat conjuntament amb la de la Fira, ja que hi ha un intercanvi de sòl entre una àrea i l’altra. En concret, perquè tot el recinte de l’antiga presó sigui qualificat com a equipament, es traslladen a l’àmbit de Montjuïc 18.000 m² d’ús terciari (oficines i activitat econòmica) i es passa a la Model sòl d’equipament provinent de la Fira.

La transformació de la Fira de Montjuïc, el 2024

Les obres per transformar el recinte firal de Montjuïc començaran a mitjans del 2024. Els plans pactats entre l’Ajuntament i Fira de Barcelona preveuen fer-hi habitatge públic i equipaments mantenint l’activitat de fires i congressos. Els treballs s’allargaran cinc anys, amb l’objectiu de tenir llesta la transformació el 2029, coincidint amb el centenari del recinte firal.

Les obres per transformar el recinte firal de Montjuïc començaran a mitjans del 2024
L’Ajuntament concreta en un pla urbanístic els canvis pactats amb Fira de Barcelona, que inclouen habitatge públic, equipaments, la reforma de pavellons històrics i construir-ne de nous

Una superilla a la Mercedes-Benz

Els terrenys de l’antiga fàbrica Mercedes-Benz acolliran habitatgeequipaments i activitat econòmica i docent, tal com es va pactar amb la propietat dels terrenys, i també hi haurà zones verdes i carrers pacificats en el que serà una gran superilla. Per donar resposta a les demandes veïnalss’ha reduït l’edificabilitat prevista inicialment, de manera que els blocs de pisos seran més baixos i hi haurà 1.300 habitatges, un 40 % dels quals a preu assequible.