La Comissió d’Urbanisme ha aprovat de forma inicial modificar el Pla General Metropolità (MPGM) per transformar l’antiga presó Model, el recinte firal de Montjuïc i l’antiga fàbrica Mercedes-Benz, al Bon Pastor. Els plans urbanístics de la Model i la Fira han rebut el suport dels dos grups de govern (BComú i PSC) mentre que l’oposició s’ha abstingut. En canvi, ERC ha votat a favor del pla de la Mercedes i la resta de l’oposició ha fet abstenció.

Els grups han demanat temps per estudiar els canvis que es plantegen a la Model i a la Fira de Montjuïc, dos plans urbanístics que ara tindran un període d’exposició pública abans d’aprovar-se definitivament. Passarà el mateix amb el pla de la Mercedes-Benz, pel qual l’oposició ha expressat dubtes i ha acusat el govern municipal de falta de transparència a l’hora de tramitar-lo.

Equipaments a la Model el 2026

Amb el pla urbanístic de la nova Model aprovat, la intenció de l’Ajuntament és poder redactar els projectes dels primers equipaments l’any vinent i que les obres comencin a finals del 2024. L’institut escola, l’espai memorial i el poliesportiu es volen posar en funcionament el 2026. A la nova Model hi haurà també 121 habitatges dotacionals per a joves i gent gran i un parc envoltarà els edificis.

L’MPGM de la Model s’ha votat conjuntament amb la de la Fira, ja que hi ha un intercanvi de sòl entre una àrea i l’altra. En concret, perquè tot el recinte de l’antiga presó sigui qualificat com a equipament, es traslladen a l’àmbit de Montjuïc 18.000 m² d’ús terciari (oficines i activitat econòmica) i es passa a la Model sòl d’equipament provinent de la Fira.

La transformació de la Fira de Montjuïc, el 2024

Les obres per transformar el recinte firal de Montjuïc començaran a mitjans del 2024. Els plans pactats entre l’Ajuntament i Fira de Barcelona preveuen fer-hi habitatge públic i equipaments mantenint l’activitat de fires i congressos. Els treballs s’allargaran cinc anys, amb l’objectiu de tenir llesta la transformació el 2029, coincidint amb el centenari del recinte firal.

Una superilla a la Mercedes-Benz

Els terrenys de l’antiga fàbrica Mercedes-Benz acolliran habitatgeequipaments i activitat econòmica i docent, tal com es va pactar amb la propietat dels terrenys, i també hi haurà zones verdes i carrers pacificats en el que serà una gran superilla. Per donar resposta a les demandes veïnalss’ha reduït l’edificabilitat prevista inicialment, de manera que els blocs de pisos seran més baixos i hi haurà 1.300 habitatges, un 40 % dels quals a preu assequible.