Les obres per transformar el recinte firal de Montjuïc començaran a mitjans del 2024. Els plans pactats entre l’Ajuntament i Fira de Barcelona preveuen fer-hi habitatge públic i equipaments mantenint l’activitat de fires i congressos. Els treballs s’allargaran cinc anys, amb l’objectiu de tenir llesta la transformació el 2029 coincidint amb el centenari del recinte firal, que es vol que quedi més integrat a la trama urbana.

Per tirar endavant les obres, el consistori ha elaborat un planejament urbanístic que consolida la proposta que l’Ajuntament i Fira van presentar al febrer. El document es votarà en la propera Comissió d’Urbanisme i recull que l’activitat firal ocuparà la meitat del recinte amb pavellons nous i la rehabilitació dels més històrics, mentre que la resta de l’espai es distribuirà en habitatge, equipaments, vials i zones verdes.

mapa transformacio Fira Montjuic

Habitatge allà on hi ha un pavelló firal

L’Ajuntament preveu construir 500 pisos públics a la parcel·la que ocupa el pavelló firal que hi ha a la confluència del Paral·lel amb el carrer de Lleida. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, s’ha compromès a treballar el projecte de l’habitatge perquè quan Fira enderroqui el pavelló, a finals del 2024, es puguin aixecar els blocs de pisos a continuació. A les plantes baixes hi haurà locals comercials.

El carrer de la Guàrdia Urbana s’allargarà fins al Paral·lel i, juntament amb el carrer de Lleida, seran d’un únic sentit. Els vials entre els habitatges seran de prioritat per als vianants i s’obrirà també una connexió des de la nova zona residencial fins a l’avinguda de la Reina Maria Cristina. Aquest eix, que connecta la plaça d’Espanya amb la Font Màgica, es reformarà per ser exclusiu per a vianants i transport públic.

Pel que fa als equipaments, el procés participatiu que s’ha fet amb veïns ha detectat la necessitat d’ubicar-hi un centre d’atenció primària, un centre assistencial per a gent gran i persones amb discapacitat, una biblioteca i un espai veïnal. La ubicació encara s’ha de concretar. El que sí que se sap és que l’ampliació del MNAC es farà al Pavelló Victòria Eugènia, per sobre de la Font Màgica.

El Pavelló Italià, nou equipament esportiu

Pavelló Itàlia equipament esportiu

Una de les transformacions més immediates serà la conversió del Pavelló Italià (just davant de la Font Màgica) en un equipament esportiu municipal. L’1 de gener del 2023, Fira de Barcelona cedirà l’ús d’aquesta instal·lació a l’Ajuntament, que preveu posar-lo en servei el primer trimestre de l’any. Sanz ha explicat que s’hi habilitaran quatre pistes de bàsquet i dues de futbol sala i s’hi faran també vestuaris.

Nou pavelló firal i un palau de congressos

Fira de Barcelona remarca que les obres no alteraran l’activitat de fires i congressos. Els plans pactats amb l’Ajuntament preveuen rehabilitar els pavellons històrics catalogats i construir-ne un de nou multifuncional allà on hi ha el Palau de Congressos i la plaça de l’Univers. A banda, es construirà un palau de congressos al Pavelló d’Alfons XIII. Fira assegura que les instal·lacions noves permetran mantenir els salons que ara es fan a Montjuïc.

L’anomenat Palau del Vestit (que fa façana amb la plaça d’Espanya) es destinarà a potenciar l’activitat econòmica vinculada a Fira.