L’Ajuntament de Barcelona demana que la reducció de tarifes al transport públic continuï més enllà del 31 de desembre. La Comissió d’Urbanisme i Mobilitat ha aprovat aquest dimarts per àmplia majoria una proposta de BComú que insta l’Estat i la Generalitat a mantenir la gratuïtat dels abonaments de Renfe i la reducció de preus als títols de l’ATM “fins que l’escenari d’inflació actual reverteixi”.

ERC, el PSC i Junts hi han votat a favor, mentre que Ciutadans, el PP i Valents s’han abstingut. En el debat, la majoria de grups han recriminat als comuns l’oportunisme. La tinenta d’alcalde Janet Sanz (BComú) ha defensat la proposta: “No té sentit que quan la inflació continuï ofegant les famílies, agafar Rodalies o el metro sigui una preocupació més”. Sanz, però, s’ha obert a buscar la fórmula i ha dit que no té perquè ser la mateixa que ara.

“Mesura populista”

Des d’ERC, Max Zañartu ha dit que “de res no serveix reduir l’abonament de Rodalies si la fiabilitat no millora”. Francina Vila (Junts) ha afegit que “el gratis total és molt perillós” i que s’ha d’exigir a l’Estat que compleixi amb les inversions. El popular Óscar Ramírez ha titllat la mesura de populista: “El gratis total no existeix perquè ho ha de pagar algú”. La regidora no adscrita Marilén Barceló ha dit que la proposta és “un eslògan populista” que no dona estabilitat al transport públic.

La regidora de Mobilitat, Laia Bonet (PSC), ha destacat “la resposta positiva” d’una “mesura excepcional en un moment excepcional”. Bonet, però, ha afegit que no es tracta de mantenir-la indefinidament si no s’aborda el debat sobre el finançament del transport públic.