Mentre que les previsions meteorològiques auguren que la sequera s’anirà agreujant els propers mesos, Barcelona continua fent una aposta decidida per l’aigua freàtica. Una mena d’aigua que, ara, la ciutat ja fa servir per regar una part de l’arbrat, per omplir algunes fonts ornamentals i, sobretot, per netejar els carrers a través de l’aigualeig… i que l’Ajuntament vol potenciar encara més. La intenció del consistori és connectar la ciutat de punta a punta amb aigua freàtica.

De fet, les properes setmanes, l’empresa municipal BCASA (l’encarregada de gestionar tot allò que té a veure amb el cicle de l’aigua) començarà a buscar una empresa perquè faci les obres necessàries per regar, en un futur proper, tot el districte de l’Eixample a través d’aigua freàtica captada al subsol de la ciutat. Això permetrà salvar el verd urbà si continua sense ploure.

Objectiu: connectar la ciutat de punta a punta amb freàtica

En concret, la intenció del consistori és connectar els dos dipòsits de freàtica més grans que té Barcelona: el que hi ha sota el Parc de les Glòries (que es va construir aprofitant la transformació urbanística d’aquest entorn) i el que hi ha a sota del Parc de Joan Miró, just a l’altra punta de la ciutat. La connexió es farà a través del carrer del Consell de Cent, on també ja hi ha instal·lada la canalització que ho farà possible. Les canonades es van posar al mateix temps que el carrer es convertia en un eix verd.

El cas de Consell de Cent és un bon exemple de com aprofitar els recursos en un espai molt dens i sense espai per a infraestructures d’aquestes dimensions”
Laia Bonet, primera tinenta d’alcaldia

Tot plegat tindrà un pressupost d’uns 3,5 milions d’euros i els treballs més importants seran els que es faran per connectar el dipòsit de freàtica de les Glòries amb un altre dipòsit intermedi que hi ha al passeig de Sant Joan. Ara, el dipòsit de les Glòries ja permet abastar el reg i la neteja pràcticament de tot el districte de Sant Martí i, fins i tot, del Parc de la Ciutadella.

aigua freatica glories
Sistema d’aigua freàtica del Parc de les Glòries

Més de 100 km de xarxa freàtica

El dipòsit que hi ha sota el Parc de les Glòries és el més gran d’aigua freàtica que té Barcelona, però la xarxa és molt més extensa. En total hi ha 20 sistemes d’aprofitament d’aquesta mena d’aigua, amb 30 dipòsits i 30 hidrants en servei. El conjunt de la xarxa de freàtica ocupa uns 102 km. A banda de la connexió Glòries-Joan Miró, els propers mesos l’Ajuntament invertirà 10 M € més per continuar potenciant la xarxa de freàtica que hi ha a altres punts.

És un moviment clau per millorar la resiliència de la ciutat arran de la sequera més greu que ha patit mai Catalunya i arran de les properes restriccions que s’aplicaran: un cop es declari la fase d’emergència per sequera, l’ús d’aigua potable per a usos municipals (com el reg d’arbres o la neteja de carrers) estarà completament prohibit. El director d’operacions de BCASA, Gustavo Ramon, avisa però que l’aigua freàtica de Barcelona no es pot potabilitzar (per la qualitat que té i pel cost que suposaria).