ASSUMPTA ESCARP, regidora del PSC "Han optat pel pacte amb el PP i fer-ho d'esquenes als ciutadans i ciutadanes i d'esquenes sobretot també al sector comercial." EDUARDO BOLAÑOS, regidor del PP "Yo puedo entender que haya personas a quien no les guste este proyecto. Pero lo que no puedo enteder son lecciones de moral de determinadas personas que inauguron este centro comercial." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "No és que votem que no. És que serem bel·ligerants! Perquè estem convençuts que ens juguem un greu impacte sobre el barri i sobre la ciutat." JANET SANZ, regidora d'ICV-EUiA "El pacte CiU-PP anteposa un 'pelotazo', perquè és això el que ens proposen, un 'pelotazo', als interessos dels veïns i veïnes." ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Darrere d'això hi ha una acusació velada que no li puc admetre, senyora Sanz. És evident que provoquem, com totes les decisions a la vida, acords i desacords en l'entorn, però segur que d'aquí a un temps tot això serà molt ben valorat."

Els partits d’esquerres han criticat unànimement l’acord d’ampliació de La Maquinista, que ha presentat el gerent d’Hàbitat Urbà, Albert Civit. La regidora d’ICV-EUiA, Janet Sanz, ha qualificat l’operació de “‘pelotazo’ immobiliari” i ha criticat amb duresa que el centre comercial hagi de pagar el cost de l’escola, especificant que vincular la construcció d’una escola desitjada amb el centre comercial “és un xantatge a la ciutadania”. Els ecosocialistes creuen que l’objectiu de l’acord és ampliar La Maquinista i no pas fer l’escola, que queda en segon terme. Acusen CiU i PP d’impulsar una proposta contrària al comerç de barri, que dificultarà la mobilitat dels entorns.

Assumpta Escarp (PSC) ha preguntat si l’operació de La Maquinista és de plusvàlua, perquè el valor dels terrenys s’ha quintuplicat i han passat de 12 a 57 milions d’euros. La socialista ha denunciat que l’acord s’amaga darrere una escola i que CiU i PP juguen amb la confusió entre metres comercials i metres d’habitatge. Assegura que són davant dels darrers pactes amb el PP com l’ordenança de terrasses i el Port Vell, uns pactes que “marcaran molt una manera de fer molt determinada”. Escarp creu que el pla s’ha fet d’esquenes al sector comercial i que enfronta els veïns.

Jordi Portabella (Unitat per Barcelona ERC+Dcat+Rcat) ha dit que el seu partit defensa un model de ciutat contrari a l’acord i també un model comercial contrari. El republicà ha fixat la seva posició contra La Maquinista com a “bel·ligerant” i ha dit que Barcelona es juga un enorme impacte sobre el barri. “Si posem aquests grans equipaments propers a zones comercials, està en risc el model de ciutat de què tant ens vanagloriem”, ha dit.

Retrets a l’oposició

PP i CiU han defensat la idoneïtat del projecte de reforma. Eduardo Bolaños (PP) ha defensat la rebaixa de les alçàries i de les superfícies comercials i “es dóna continuïtat a un solar municipal ple de matolls”. El regidor popular ha acusat PSC, ICV-EUiA i ERC de criticar ara el que en els seus anys al govern no van fer i de fer servir la doble moral ara que no tenen responsabilitats. “El que no entenc són lliçons de moral dels partits que van inaugurar els 90.000 metres quadrats comercials de La Maquinista”, en al·lusió a l’obertura del centre, el juny de l’any 2000.

Antoni Vives ha recriminat a Janet Sanz que hagi fet servir l’expressió “pelotazo” en un entorn polític i l’ha acusat de fer un tractament demagògic. Ha retret a l’oposició que parla sense conèixer el terreny i els acusa de criticar aquest acord i beneir la construcció de 250.000 metres quadrats d’un centre comercial a Cerdanyola des de les seves responsabilitats metropolitanes.

Precisament durant una picabaralla entre Vives i Sanz, els presidents de l’Eix Comercial de Sant Andreu, Pròsper Puig, i l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar, Santi Serra, han abandonat la comissió entre agres retrets a CiU i PP com a signants de l’acord d’ampliació.

El projecte inicial plantejava l’ampliació de La Maquinista en 45.000 metres quadrats més de sostre comercial en un solar adjacent que ara es fa servir d’aparcament, una proposta que va aixecar crítiques entre els comerciants de Sant Andreu. L’acord CiU-PP ha rebaixat l’ampliació a 30.000 metres quadrats de sostre comercial. També s’ha reduït la superfície destinada a habitatges, que passa de 47.000 a 35.000 metres quadrats, de manera que al mateix solar on creixerà La Maquinista es preveuen 400 pisos de renda lliure i no 600 com es pretenia en un principi.