Laia Ortiz s’ha envoltat dels seus homòlegs de Saragossa, la Corunya, Còrdoba, Cadis i Santigo de Compostel·la per escenificar el front comú de municipis estatals contra el projecte de llei. El document d’al·legacions —que es pot presentar fins a finals de maig— també l’han subscrit Madrid i València.

Segons Ortiz, la proposta del govern de Mariano Rajoy deixa pel terra un dels objectius principals de l’Ajuntament barceloní en la lluita contra la pobresa energètica: que les energètiques es corresponsabilitzin en aquest àmbit. Ortiz ha advertit que el text “posa tota la responsabilitat als ajuntaments i pràcticament nul·la a les companyies”.

Pel que fa als ajuts per pagar les factures de la llum (coneguts com a bo social), el projecte de llei preveu que oscil·lin entre el 25 i el 40 % de la factura, en funció de la vulnerabilitat de les famílies; una xifra que queda lluny de la forquilla entre el 50 i el 100 % que reclamen els ajuntaments. Per això, la regidora d’Afers Socials de Cadis, Ana Fernández, ha assegurat que “el bo que ofereix el PP no serveix ni cobreix les famílies”.