Les subministradores hauran d’assumir, com a mínim, el 50 % del cost de la pobresa energètica

Les administracions catalanes han pactat un conveni comú per instar les empreses subministradores que es corresponsabilitzin de la pobresa energètica. La proposta és que les companyies assumeixin, com a mínim, el 50 % de la despesa amb mesures com tarifes socials, condonacions de deute o aportacions econòmiques directes.

El conveni està inclòs a la llei de pobresa energètica, la Llei 24/2015. La proposta estableix que a partir d'ara les companyies s'adreçaran als serveis municipals per sol·licitar un informe acreditatiu abans de tallar la llum, l'aigua o el gas. Les administracions hauran d'emetre un informe en un màxim de 15 dies i enviar-lo a l'empresa sol·licitant. Les subministradores hauran de mantenir els serveis mentre duri la situació de risc i seran els Serveis Socials els que adverteixin les operadores quan tinguin coneixement de canvis en la situació econòmica dels afectats. D'altra banda, també facilitaran als usuaris tota la informació relativa als seus drets, informació completa i entenedora sobre el seu consum i les possibilitats alternatives per millorar-lo.

En el capítol de la corresponsabilitat, el conveni preveu que les operadores cobreixin, com a mínim, el 50 % del cost de la pobresa energètica a Catalunya, inclosa la despesa que assumeixen les administracions a l'hora de gestionar aquestes situacions.

L'acte de presentació del conveni ha comptat amb l'assistència del president Carles Puigdemont; l'alcaldessa, Ada Colau, i representants de la Diputació de  Barcelona així com de la resta de diputacions catalanes. En tots els parlaments s'ha posat l'accent en el fet que a partir d'ara ja no hi ha marge per a la interpretació. Els ponents han assegurat que el conveni deixa molt clar, "posa blanc sobre negre", ha dit Puigdemont, quines són les obligacions de les companyies per combatre la pobresa energètica.

L'alcaldessa, Ada Colau, considera que ja "s'ha acabat el temps de buscar les pessigolles" i que a partir d'ara del que es tracta és "de complir la llei, no de forma discrecional". L'alcaldessa ha donat per fet que les companyies signaran aquest conveni "de forma voluntària i raonable" i ha insistit que "cap de nosaltres no vol sancionar, però hem de fer complir la llei."

Tant Colau com Puigdemont han incidit a interpel·lar les empreses de subministres en un moment d'onada de fred en què el preu de l'electricitat "ha augmentat de forma desorbitada".